ΑΛΥΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΑΜΑ

 

ΥΔΡΕΥΣΗ ΚΑΙ  ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΔΟΠΟΙΊA

 

Της Εύας Λαδιά

 

Θα μπορούσε να θεωρηθεί υπερβολικό. Κι όμως είναι χαρακτηριστική περίπτωση στρατιώτη που όσον καιρό υπηρετούσε δεν παρέλειπε κάθε φορά να αναφερόταν στου ανωτέρους του μετά από το όνομα και το λόχο που υπηρετούσε, να προσθέτει «Από τον Άγιο  Μάμα».

Αυτό δεν δείχνει μόνο το πάθος των κατοίκων του γραφικού αυτού χωριού για τον τόπο τους, αλλά και την υπερηφάνεια που νιώθουν – δικαιολογημένα- καθώς αναλογίζονται το ιστορικό παρελθόν του χωριού και το ανθρώπινο δυναμικό του, το προικισμένο με πολλές δυνατότητες.

Σε υψόμετρο 460μ. στους βόρειους πρόποδες του Ψηλορείτη και εξακόσιους κατοίκους μαζί με  τους οικισμούς Αργουλιό, Καστρί και Αβδελά, ο ΑγιοςΜάμας δεν είναι από τις λίγες περιοχές που δεν εγκαταλείπουν οι κάτοικοι τους αναζητώντας καλύτερη τύχη στην πόλη.

Το χωριό φαίνεται ότι πρωτοκατοικήθηκε κατά το 13ο αιώνα. Γνωστό είναι πάντως ότι το 1433 οι Βενετοί είχαν κτίσει το χωριό Αργουλιό εκεί όπο0υ η παλιά θέση του χωριουΑγιοςΜάμας.

Το όνομα προέρχεται από τον Άγιο εκ Καππαδοκίας της Μ. Ασίας που θεωρείται προστάτης των ζώων. Η επιλογή δεν είναι τυχαία από κατοίκους που αποζούν κυρίως από την κτηνοτροφία.

Ιστορική συγκυρία το γεγονός ότι την ημέρα που μαρτύρησε ο Άγιος, στις 2 του Σεπτέμβρη, οι Γερμανοί εκτέλεσαν 41 άτομα στους πρόποδες του Ψηλορείτη στη θέση Γουρνόλακκος.

Οι κάτοικοι τιμούν τις παραδόσεις τους και είναι χαρακτηριστική η επιδεξιότητα των γυναικών στα υφαντά. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι ο γάμος στον ΑγιοΜάμα διατηρεί ανόθευτα τα στοιχεία της παράδοσης, ενώ πανηγυρίζεται η γέννηση του αγοριού.

Η Κοινότητα είναι ορεινή, με αρκετά προβλήματα. Το πρόβλημα της ύδρευση ιδιαίτερα απασχολεί άμεσα τον σημερινό κοινοτάρχη. Εκείνο που τον ενδιαφέρει κυρίως να εξασφαλιστεί η ποιότητα του νερού, που σε ποσότητα πλέον καλύπτει τις ανάγκες χάρις σε κάποιες γεωτρήσεις, αλλά η κατασκευή του δικτύου ελλοχεύει πολλούς κινδύνους καθώς είναι ευπρόσβλητο στη ρύπανση.

Άμεσος στόχος του κοινοτάρχη γι’ αυτό είναι κατασκευαστεί δίκτυο μακριά από σημεία που απειλούν με μόλυνση το νερό.

Η Υγειονομική Υπηρεσία έχει αρκετές φορές επισκεφθεί τον ΆγιοΜάμα με πρόσκληση της κοινότητας και εχει κάνει ελέγχους εξετάζοντας την ποιότητα του νερού.

Για προληπτικούς λόγους εξάλλουέχει ενημερώσει τους κατοίκους δίδοντας τις απαραίτητες οδηγίες ώστε να μην αντιμετωπίσουν πρόβλημα υγείας εξαιτίας του νερού.

Μεγάλο πρόβλημα δημιουργεί επίσης στην περαιτέρω ανάπτυξη του χωριού η έλλειψη αγροτικής οδοποιίας που θα μπορούσε να προσφέρει μεγάλη ανακούφιση στους αγρότες της περιοχής.  Και ο μεγαλύτερος στόχος είναι να αξιοποιηθούν τα απομεινάρια των αιώνων που υπάρχουν στην κοινότητα, ιδιαίτερα στον οικισμό Καστρί, όπου ιδιαίτερα οι δεξαμενές παρουσιάζουν  σημαντικό ενδιαφέρον.

«Ένας καθαρισμός τους είναι απαραίτητος, τονίζει ο Πρόεδρος της Κοινότητος. Πού όμως να βρεθούν τα χρήματα

Παράλληλα προωθείται η δημιουργία χώρου άθλησης των νέων που είναι αρκετοί στην περιοχή. Ο δρόμος είναι δύσκολος για τον κοινοτάρχη που χρειάζεται έργα υποδομής για να βοηθήσει το χωριό του. Ο κ. Γιώργος Ρουσάκης όμως, που μετά από μια επιτυχημένη  επαγγελματική καριέρα γύρισε στον τόπο του από αγάπη γι’ αυτόν, δείχνει πως διαθέτει όλη τη διάθεση για να επιτύχει τους στόχους του.

Και μόνο το γεγονός ότι πρόσφατα έφερε τον ΆγιοΜάμα, στο επίκεντρο της δημοσιότητας με την αδελφοποίησηομώνυμων κοινοτήτων από την Ελλάδα και την Κύπρο ΄κι έκανε όλους τους προσκείμενους στην τοπική Αυτοδιοίκηση κύκλους να εκφράζονται με θαυμασμό και να επαινούν αυτή την πρωτοβουλία, εδραιώνει τις ελπίδες για ένα καλύτερο μέλλον του χωριού.

Εφημ «Ρεθεμνιώτικα Νέα»

2/8/1996

 

Αφήστε μια απάντηση