ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΚΑΔΙ (Σοφίας Ηλιάκη)

Το σωματείο ΑΡΚΑΔΙ ιδρύθηκε το 1976 από επιφανείς Ρεθεμνιώτες, οι οποίοι θέλησαν να δημιουργήσουν ένα φορέα, ο οποίος θα είχε ως κύρια αποστολή του  να διασώσει και να διαδώσει την λαϊκή παράδοση της Κρήτης στους χορούς, τη μουσική, την Κρητική Φορεσιά και γενικότερα τις λαϊκές παραδοσιακές τέχνες έκφρασης  του Κρητικού και της Κρητικιάς.

Ψυχή της πρωτοβουλίας αυτής ήταν η Σοφία Ηλιάκη. Μια δυναμική γυναίκα, με πολλά χαρίσματα και κυρίως με περίσσευμα ψυχικού σθένους και μεγαλείου. Η Σοφία Ηλιάκη  με τις ιδέες της, τις γνώσεις της και κυρίως με την αστείρευτη δύναμη της συνεχούς προσφοράς, αγκάλιασε το Σύλλογο, τον οργάνωσε και κυριολεκτικά τον απογείωσε!

Ο Σύλλογος ΑΡΚΑΔΙ κατέγραψε μια ιστορική πορεία με την ηγέτιδα του  Σοφία Ηλιάκη, η οποία ακόμα και στα βαθειά γεράματα δεν εγκατέλειψε ποτέ τα παιδιά της, τα παιδιά του Συλλόγου, τους συνεργάτες και τους μαθητές της αλλά έμεινε μαζί τους έως και την τελευταία στιγμή της ζωής της! Είναι σε όλους μας γνωστό ότι έφυγε ακολουθώντας αποστολή του Συλλόγου στην Ιορδανία και μάλιστα μετά από προσκύνημα στο Ιορδάνη Ποταμό!

Ακόμα και ο θάνατος της είχε τελικά ένα ιδιαίτερο συμβολισμό. Διότι ποταμός αισθημάτων και δυνάμεων ήταν η Σοφία Ηλιάκη σε ολόκληρη τη ζωή της. Ποταμός συνεχούς ροής! Συνεχούς δράσης. Πλούσιας δραστηριότητας, δηλαδή, που δικαίως της κατέταξε ανάμεσα στους πιο αγαπητούς συμπολίτες μας. Δεν είναι τυχαίο, που ακόμα και τώρα, που δεν βρίσκεται κοντά μας, όταν αναφερόμαστε σε αυτή δεν λέμε η μακαρίτισσα ή η αείμνηστη. Λέμε πάντα η Κυρία Σοφία. Η Αρχόντισσα της παράδοσης.

 

Μια ζωή σαν αυτή που έζησε, θέλει αντίστοιχη συνέχεια.

Θέλει προσφορά, θέλει ζωντάνια, θέλει τόλμη, θέλει γλέντι.

Αυτά είναι τα μηνύματα που μας άφησε η Σοφία Ηλιάκη. Τα παραδείγματα που έχουν παρόν, έχουν μέλλον.

Και μέσα σε αυτό το πνεύμα ο Σύλλογος ΑΡΚΑΔΙ συνεχίζει να εκπροσωπεί επάξια την Κρητική Παράδοση.

Ταξιδεύει σε ολόκληρη την Ελλάδα και στον Κόσμο, προβάλλοντας το Ρέθυμνο και την Κρήτη.

Συνεχίζει να πορεύεται ανοδικά και να προσφέρει στην νεολαία, τη δυνατότητα έκφρασης και δημιουργίας.

Στην εποχή μας σωματεία όπως το ΑΡΚΑΔΙ είναι πυρήνες δυναμικής και ενέργειας για τα παιδιά και τους νέους.

Διότι πέρα από τη μάθηση χορών και την καλλιτεχνική έκφραση, αποτελούν  σημαντικές κοιτίδες ενασχόλησης με τα κοινά. Δίδουν τη δυνατότητα να αντιληφθείς τι είναι ο εθελοντισμός και πόσο όμορφο είναι να τον υπηρετείς. Μαθαίνεις  να σκέφτεσαι για το πόσα μπορείς να δώσεις  στην κοινωνία που ζεις και γενικότερα ανοίγουν δρόμους προσφοράς.

Στο Σύλλογο ΑΡΚΑΔΙ μάλιστα, μαθαίνεις, να αγαπάς τον άνθρωπο και τις εκφράσεις του.

Αυτό είναι ένα βασικό ζητούμενο για να νιώσεις μέλλος αυτού του Συλλόγου, που τελικά, αποτελεί σχολειό για όποιο έχει την τύχη να ζήσει στους κόλπους του

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΡΕΘΕΜΝΟΣ

Αφήστε μια απάντηση