Ο ΟΨΙΓΙΑΣ

 

 

 

Οικισμός της επαρχίας Αμαρίου που υπάγεται στην κοινότητα Αμαρίου. Είναι κτισμένος σε υψομ. 500μ. και εχει 42 κατοίκους.

Οψιγιάς- στην Κρητική διάλεκτο – είναι μέρος που απλώνουν τις σταφίδες για να ξεραθούν.  Το μέρος αυτό επειδή έχει τις περισσότερες ώρες ηλιοφάνεια, ήταν κατάλληλο για την αποξήρανση της σταφίδας. Για να πετύχουν άριστης ποιότητας σταφίδα έπρεπε να τις ξεράνουν καλά. Στο γεγονός αυτό οφείλεται και η ονομασία ΟΨΙΓΙΑΣ.  Μάλιστα λέγεται ότι παλιά στον οικισμό υπήρχαν αμπελοκαλλιέργειες οι οποίες κι αυτές χρειάζονται πολύ ήλιο.

Στον οικισμό υπάρχουν και οι εξής εκκλησίες: ο Άγιος Νικόλαος, που η ηλικία της φτάνει τα 100 χρόνια.  Ο Άγιος Αντώνιος παλιά εκκλησία , η βυζαντινή εκκλησία του Άγιου Γεωργίου, στην οποία διασώζονται τοιχογραφίες. Η εκκλησία αυτή είναι η εκκλησία του νεκροταφείου. Η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου είναι κτισμένη πάνω στο βουνό, το οποίο παλιά λεγόταν Σάμιτος. Από  το βουνό αυτό κατεβαίνει και το νερό που υδρεύει την γύρω περιοχή.

Στην κορυφή του βουνού Σάμιτος έχουν βρεθεί ερείπια μιας εκκλησίας της Αναλήψεως, η οποία λειτουργείται  μια φορά το χρόνο.

 

Αφήστε μια απάντηση