Παιδικό Πολιτιστικό Κέντρο

ΠΡΟΦΙΛ

Το Παιδικό  Πολιτιστικό Κέντρο Ρεθύμνου αποτελεί μια επιτυχημένη συνεργασία του Εργατικού Κέντρου και του σωματείου «Πολιτιστική Αναγέννηση».

Η φιλοσοφία να απασχολείται δημιουργικά το παιδί πλησιάζοντας κάθε μορφή τέχνης με τη βοήθεια ειδικευμένων  παιδαγωγών  συνδυάστηκε ιδανικά με την ανάγκη εξυπηρέτησης των εργαζομένων γονέων που αντιμετωπίζουν  πρόβλημα φύλαξης των παιδιών τους κατά την ώρα της απουσίας τους.

Το Κέντρο λειτουργεί από το 1993 με τη μορφή παιδικού σταθμού –Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης και τη φιλοσοφία πολιτιστικού σχολειού.

 

ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ

Το Κέντρο λειτούργησε το 1993 με τη μορφή ενός πολιτιστικού πυρήνα για παιδιά από 5-12 χρόνων.

Με την ευγενική παραχώρηση της Πολιτείας ,χρησιμοποιήθηκαν στην αρχή αίθουσες σχολείων κατά τη θερινή περίοδο ,αλλά και της Ακαδημίας Αστυφυλάκων που δεν είχε τότε σπουδαστές.

Από το  1993  λειτουργεί όλο το χρόνο ,από τις 7 το πρωί μέχρι τις 9.30 το βράδυ,  τμήμα για παιδιά 2-4 χρόνων και από  15 Ιουνίου μέχρι 15 Σεπτεμβρίου από τις  8 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα τμήμα για παιδιά από 5-12 χρόνων , στα οποία προσφέρονται μαθήματα μουσικής, χορωδιακού τραγουδιού, χορού, θεάτρου, θεατρικού παιχνιδιού, λαϊκής παράδοσης  κατασκευών , φυσικής αγωγής και αγωγής υγείας. Για το λόγο αυτό δημιουργεί όλο το χρόνο και αρκετές θέσεις εργασίας για αδιόριστους εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων κυρίως καλλιτεχνικών μαθημάτων.

ΝΟΜΙΚΗ ΜΟΡΦΗ

Το 1994 απέκτησε και τη νομική του μορφή και λειτουργεί  ως Αστική Εταιρεία μη Κερδοσκοπική.

Την εταιρεία δημιούργησαν το Εργατικό Κέντρο και η ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ που είχε προτείνει την κοινωνική αυτή παρέμβαση.

Το 2008 ,μετά από σοβαρά οικονομικά προβλήματα που απείλησαν τη λειτουργία του Παιδικού Πολιτιστικού Κέντρου , απεχώρησε  το Εργατικό Κέντρο  και ανέλαβε εξ ολοκλήρου τη διεύθυνση  η  ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ  ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ  με την ενεργό   συμμετοχή της προέδρου της Εύας Λαδιά που  ανέλαβε  με συνέπεια  όλο το βάρος των οικονομικών εκκρεμοτήτων του Παιδικού Πολιτιστικού Κέντρου ,δοθέντος ότι  ήταν δική της ιδέα η ίδρυση και λειτουργία του και είχε όλα αυτά τα χρόνια την καλλιτεχνική του επιμέλεια.

Πολύτιμος αρωγός και ο γνωστός μουσικοσυνθέτης Μπάμπης Πραματευτάκης που διέθεσε και τα πνευματικά δικαιώματα έργων του για τη στήριξη του ΠΠΚ.

ΤΟ Δ.Σ

Αρχικά  το Δ.Σ αποτελούσαν ο Σύλλογος Δασκάλων Νηπιαγωγών , η ΑΔΕΔΥ, το Πανεπιστήμιο ,  η Ένωση Συλλόγων και Κηδεμόνων και άλλοι τοπικοί φορείς.

  Σήμερα το Δ.Σ αποτελείται από 7μελές συμβούλιο που απαρτίζουν άνθρωποι με κοινωνική ευαισθησία ,μέλη της  ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ και εργαζόμενοι του Κέντρου.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Με στόχο τη δημιουργία του αυριανού ενεργού πολίτη ,έχει κάνει πολλές παρεμβάσεις στον τομέα ποιοτικής ψυχαγωγίας του παιδιού (Φεστιβάλ ΠΑΙΔΙΚΗ ΑΝΟΙΞΗ κ.λ.π.)

Έχει συμβάλλει στην δημιουργία προγραμμάτων ευαισθητοποίησης των παιδιών πάνω σε κοινωνικά θέματα όπως η προστασία του δάσους ,πιλοτικά προγράμματα κυκλοφοριακής αγωγής με παρεμβάσεις και στα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και προβολής της τοπικής ιστορίας με συμμετοχή σε επετειακές  εκδηλώσεις (Αρκάδι-Μάχη της Κρήτης-Ολοκαυτώματα κ.λ.π.)

Στη μέχρι σήμερα πορεία του έχει βοηθήσει στην ανάπτυξη πολιτιστικής παιδείας ,δημιουργώντας τμήματα μουσικής, κινητικής ,θεάτρου, παντομίμας, θεατρικού παιχνιδιού, λογοτεχνίας, εικαστικών, τοπικής ιστορίας και παράδοσης , ενώ για τα νήπια εφαρμόζει προγράμματα γνώσης του περιβάλλοντος και άμεσης αντιμετώπισης φυσικών ή κοινωνικών φαινομένων που βοηθά το παιδί να λειτουργήσει ψύχραιμα σε μια δύσκολη στιγμή βοηθώντας τον εαυτό του και τους άλλους.  

ΠΗΓΕΣ ΕΣΟΔΩΝ

Το Παιδικό Πολιτιστικό Κέντρο λειτουργεί με μια συμβολική οικονομική συμμετοχή των γονέων , στο πλαίσιο των δυνατοτήτων τους, με δωρεές και έσοδα από εκδηλώσεις.

Εποπτεύεται από την Πρόνοια που εγκρίνει και τις προσλήψεις του προσωπικού , το οποίο πρέπει να διαθέτει όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις σε τυπικά και ουσιαστικά προσόντα για την υψηλή αποστολή του.

Οι νηπιαγωγοί είναι Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης και το βοηθητικό προσωπικό απόφοιτοι ΤΕΙ και ΙΕΚ.

Επίσης συνεργάζονται αφιλοκερδώς με το κέντρο παιδοψυχολόγος και λογοθεραπεύτρια και περιστασιακά καλύπτουν λειτουργικές ανάγκες με προσωπική  εθελοντική εργασία γονείς των παιδιών.

Αφήστε μια απάντηση