Ρέθυμνο των Γραμμάτων και των Αρμάτων

Δυο σημαντικές μορφές της Ρεθεμνιώτικης πνευματικής ζωής που διακρίθηκαν και στο χώρο της εκπαίδευσης τιμήθηκαν από την Πολιτιστική Αναγέννηση.

Ο κ. Αλκιβιάδης Μαυράκης και ο κ. Λευτέρης Κρυοβρυσανάκης ήταν τα τιμώμενα πρόσωπα στην εκδήλωση με θέμα «Το Ρέθυμνο των Αρμάτων και των Γραμμάτων», στην οποία συμμετείχε οργανωτικά και το Παιδικό Πολιτιστικό Κέντρο.
Στο χαιρετισμό της η πρόεδρος και των δύο φορέων κ. Εύα Λαδιά τόνισε την ανάγκη να θυμόμαστε τους αγώνες του Ρεθύμνου, για να αντλούμε δύναμη αυτές τις δύσκολες εποχές που ζούμε και εξήρε το έργο των δύο εκπαιδευτικών που αφιέρωσαν και το τελευταίο λεπτό του ελεύθερου χρόνου τους σε δραστηριότητες ωφέλιμες στο κοινωνικό σύνολο.
Στη συνέχεια παρουσίασε το πρόγραμμα που είχε επιμεληθεί συνοδεύοντας κάθε ιστορικό σταθμό με την ανάλογη βιντεοπροβολή.

Ιδιαίτερα εντυπωσίασε το βίντεο κλιπ για τον πρώτο νεκρό ανταποκριτή της εποποιίας του 40 Κωστή Παπαδάκη.
Για την ολοκλήρωσή του ήταν πολύτιμη η συμβολή του γνωστού για την πλούσια πολιτιστική προσφορά του στον τόπο, κ. Βαγγέλη Στεφανάκη, που με την ευαισθησία που τον διακρίνει παραχώρησε από το σπουδαίο αρχείο του αντικείμενα εποχής που έδωσαν την ανάλογη ατμόσφαιρα στο θέμα.

Η Μαριλένα Καλησπεράκη, η Εύα Πολιτάκη, η Αργυρώ Φραντζεσκάκη, η Δανάη Χαρκιανάκη, ο Παντελής Πολιτάκης, ο Άκης Χριστοδουλάκης, ο Νίκος Πολιτάκης και ο Σπύρος Ζουμπουλάκης, ζωντάνεψαν το τραγούδι των Κατσαρού-Πυθαγόρα «Ο έφεδρος». Το βίντεο μοντάζ ήταν του Ιμπραήμ Ζαμπία και η επιμέλεια της Εύας Λαδιά.
Ήταν σίγουρα το καλύτερο μνημόσυνο στον Κωστή Παπαδάκη που κάποτε έγινε αφορμή για τις εκδηλώσεις Τύπου, θεσμό που έφερνε το Ρέθυμνο στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος με την παρουσία δημοσιογράφων από την Ελλάδα και την Κύπρο. Μια από τις πρώτες δράσεις της Πολιτιστικής Αναγέννησης που ήταν από τα σημαντικά γεγονότα του Ρεθύμνου για μια δεκαετία.

Συγκινητική ήταν η παρουσία παιδιών του Παιδικού Πολιτιστικού Κέντρου που έδωσαν τα δικά τους μηνύματα μετά από όσα διδάχτηκαν για την ιστορία του τόπου αλλά και για την ανάγκη να συνεργαστούν όλοι μικροί και μεγάλοι για να επιστρέψει η πόλη μας σε τροχιά ανάπτυξης.

Η ζωή και το έργο του Αλκιβιάδη Μαυράκη παρουσιάστηκε σε μικρό ντοκιμαντέρ που κάλυπτε όλες τις πτυχές δράσης του εκλεκτού εκπαιδευτικού και συγγραφέα.

Ιδιαίτερα τονίστηκαν οι αγώνες του με πύρινα άρθρα στον τοπικό τύπο για τη διαφύλαξη της παραδοσιακής μας κληρονομιάς και την αναζήτηση κειμηλίων που αποτελούν μάρτυρες συγκλονιστικών ιστορικών γεγονότων.

Δεν υπήρξε τομέας που να μη φέρει την υπογραφή της δημιουργικής παρουσίας του λόγιου δασκάλου. Άνοιγε δρόμους σε κάθε τομέα ανάπτυξης ακούραστος πάντα και ευεργετικά δημιουργικός. Αμέτρητες οι διακρίσεις που έχει λάβει, δίκαιη ανταμοιβή ενός πολύμοχθου έργου αλλά περισσότερο μετρά η αγάπη του κόσμου και ιδιαίτερα των εκατοντάδων μαθητών του που τον θυμούνται πάντα με συγκίνηση και ευγνωμοσύνη για τα όσα τους δίδαξε. Περισσότερο τις ηθικές αξίες που χρειάζεται ένας νέος για να προχωρήσει στη ζωή με αξιοπρέπεια.

Για τον κ. Λευτέρη Κρυοβρυσανάκη κάθε αναφορά θα μπορούσε να καλύπτει ώρες, γιατί ο ίδιος αποτελεί φαινόμενο στον τομέα της συλλογής στοιχείων γνώσης.

Σαν μέλισσα συγκέντρωνε για τρεις δεκαετίες στοιχεία που καλύπτουν κάθε γνωστικό αντικείμενο. Και κατάφερε σε επτά βιβλία να κλείνει ένα πανδέκτη γνώσης, μια πλούσια πηγή πληροφόρησης κυρίως σε γεωγραφικά, δημογραφικά, αθλητικά, πολιτιστικά και λαογραφικά θέματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από χρόνια ο κ. Κρυοβρυσανάκης είχε πάρει μέρος σε ένα διαγωνισμό του υπουργείου Πολιτισμού για τη δημιουργία ενός οδηγού του Ρεθύμνου. Ο εκλεκτός εκπαιδευτικός περισσότερο για να δοκιμάσει την αξία τους υπέβαλε δυο εργασίες. Και οι δύο ξεχώρισαν. Μόνο που καμιά δεν είχε περαιτέρω τύχη, γιατί σύμφωνα με το Υπουργείο έπρεπε πρώτα να εξασφαλιστούν οι πιστώσεις. Κάτι που δεν έγινε ποτέ. Ο κ. Κρυοβρυσανάκης όμως είχε ακόμα μια απόδειξη του σπουδαίου έργου που επιτελεί.

Συνεργάτης από χρόνια των «Ρ.Ν.» είχε πάντα την εκτίμηση του ιδρυτή τους Γιάννη Χαλκιαδάκη. Κάποτε μάλιστα τον φώναξε και του είπε:

– Λευτέρη έχω να σου πω ότι ο Ρεθεμνιώτικος Πανδέκτης σου με ξενύχτησε όταν τον εντόπισα στη βιβλιοθήκη της κόρης μου στην Αθήνα και είπα να τον ξεφυλλίσω. Δεν κατάφερα να τον αφήσω από τα χέρια μου μέχρι την τελευταία σελίδα. Τόσο ενδιαφέροντα εύρισκα αυτά που διάβαζα. Σου αξίζουν συγχαρητήρια.

Κι ένας προπονητής ομολόγησε κάποτε σε συνέντευξη ότι το βιβλίο του Λευτέρη Κρυοβρυσανάκη για το ποδόσφαιρο βρίσκεται πάντα στο κομοδίνο του. Γιατί πάντα κάτι βρίσκει ξεφυλλίζοντας που τον ενδιαφέρει.

Είναι σημαντική η συμβολή του κ. Κρυοβρυσανάκη στην καταγραφή στοιχείων και για σχολεία που έχουν κλείσει. Και συνεχίζει την έρευνα που ευχόμαστε να είναι πάντα τόσο ενδιαφέρουσα και πλήρης στοιχείων.

Έχει συμβιβαστεί με την ιδέα ότι όπως κάθε σημαντική πρωτοβουλία δεν έχει τη στήριξη που της αξίζει από χορηγούς, ώστε να εκδίδει τα έργα του χωρίς το άγχος του κόστους κάθε φορά. Εκείνος όμως με αξιοπρέπεια το παλεύει και με τον τρόπο του διδάσκει επιπλέον και το ήθος που πρέπει να διακρίνει τους δημιουργούς.

Η βραδιά κύλησε ευχάριστα με τη χαριτωμένη παρουσία και των παιδιών και άφησε άριστες εντυπώσεις σε όσους την παρακολούθησαν.

Πηγή : ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

Αφήστε μια απάντηση