ΠΡΑΣΣΕΣ

 

Χωριό και κοινότητα της επαρχίας Ρεθύμνου και  βρίσκεται σε απόσταση 11 κμ νοτιοανατολικά του Ρεθύμνου  και έχει ύψος 360μ. στο χωριό ζουν σήμερα 150 κάτοικοι περίπου.

Τα κυριότερα προϊόντα της περιοχής είναι το λάδι και τα κηπευτικά . παράλληλα καλλιεργούνται λίγα κρασοστάφυλα και φρούτα. Η κτηνοτροφία δεν είναι αναπτυγμένη. Το χωριό είναι κτισμένο στις πλαγιές δύο μικρών καταπράσινων λόφων και γιαυτό ονομάστηκε Πρασιες. ‘Η παράδοση συνδέει το σημερινό χωριό με το παλιότερο Βοκρού.  Αυτό ήταν σύμφωνα με το θρύλο – ένα κοντινό χωριό που αφανίστηκε από την πανώλη. Επέζησαν μόνο μια γριά με το γιο της. Αλλά και αυτοί το εγκατέλειψαν και οδηγημένοι από μια εικόνα της Παναγίας βρέθηκε στη θέση που είναι σήμερα η εκκλησία Παναγία η Μυρτιδιώτισσα.

Οι παλιότερες οικογένειες του χωριού είναι οι Τζεδάκηδες , οι Σαριδάκηδες, οι Περράκηδες, οι Γεωργουδάκηδες, οι Μιχελιουδάκηδες κ. α.

Στα μέσα του 19ου αι. έζησε στις Πρασιές ο Σταύρος Μιχελιουδάκης γνωστότερος σαν καπετάν Σταυρουλής. Ήταν φόβος και τρόμος για τους Τούρκους, θρύλος για τους κατοίκους του χωριού. Οι χωρικοί διηγούνται πολλά περιστατικά από τ η ζωή του καπετάνιου που ζύγιζε μόνο  28 οκάδες. Χαρακτηριστικός ήταν και ο θάνατος του. Τραυματισμένος θανάσιμα απ τους Τούρκους, χώθηκε σε μια τρύπα το έδαφος που μόλις τον χώραγε. Όταν κατάλαβε το τέλος τους, έδεσε στο κορδόνι του παπουτσιού του με τη σκανδάλη του ντουφεκιού του . Μόλις τον βρήκε κάποιος Τούρκος , τράβηξε το όπλο του, χτυπήθηκε στο κεφάλι και σκοτώθηκε. Στη θέση Κληματερή υπάρχει ακόμα η τρύπα του Σταυρουλή.

 

Στις 24 Σεπτεμβρίου 1943, τη  ήμερα της  γιορτής της Παναγίας της Μυρτιδιώτισας και οι Γερμανοί συνέλαβαν με μπλόκο και σκότωσαν επιτόπου τον αγωνιστή της Αντίστασης Μανόλη Περράκη. Αργότερα σκότωσαν αλλά τρία άτομα και έστειλαν 23 άντρες ομήρους στη Γερμανία από τ ους οποίους επέστρεψαν μόνο  έξι.

Στην περιοχή του χωριού βρίσκεται το Πρασιανό Φαράγγι, που διασχίζεται από τον ποταμό πλατανια. Είναι φημισμένο για ένα σπήλαιο, στο όποιο ζουν χιλιάδες περιστέρια  κοντά στο χωριό υπάρχει και η σπηλιά Πιατσίδα. Που είχε παλιά πολλούς κρυστάλλους. Σήμερα οι περισσότεροι έχουν καταστραφεί.

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, στις Πρασιές υπάρχει η εκκλησία της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας.  Η Εικόνα της Παναγίας θεωρείται θαυματουργή μια και πολλοί άρρωστοι γιατρεύτηκαν με τη βοήθεια της. Λέγεται ακόμα ότι τα χρόνια της Τουρκοκρατίας η εικόνα είχε μεταφερθεί στη Ρωσία.

Στις Πρασιές υπάρχει επίσης η παλιά δίκλιτη εκκλησία Μεταμόρφωση του Σωτήρα Χριστού και Άγιος Χαράλαμπος και το παλιό ξωκλήσι Άγιος Ιωάννης στην τοποθεσία Δαφνέ.

Πριν από 50 περίπου χρόνια κτίστηκε ο Άγιος Αντώνιος , η κεντρική εκκλησία του χωριού.

ΚΡΗΤΗ -ΑΦΙΕΡΩΜΑ 

 

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση