ΝΕΛΛΗ ΓΙΑΝΝΗ ΔΑΛΕΝΤΖΑ

Νεκρολογία

 

Του Κώστα Γ. Μαμαλάκη

 

Αγάπη χωρίς πλάτος και μήκος, χωρίς αρχή και τέλος,

Γιατι η Αγάπη δεν εχει ανάγκη από μεγέθη,

Δεν εχει ανάγκη από διστάσεις.

Ενέχει όλα τα μεγέθη, ολες τις διαστάσεις από μονης  σαν ΑΓΑΠΗ!!

(Κ. Μιχαήλ)

 

 

Η ΝέλληΔαλέντζα έφυγε! Μίσεψε για τον κόσμο της απόλυτης γαλήνης..

Ολοι οι θάνατοι είναι άδικοι. Αλλά ο θάνατος της αλησμόνητης Νέλλης, είναι σπαρακτικά άδικος

Γιατι έφυγε πρόωρα, απότομα και εντελώς απροσδόκητα. Γιατι στάθηκε σ’ολο το άσπιλο βίο της, μια από τις ψυχικά ωραιότερες, συνειδητές, γνήσια αντιπροσωπευτικές, γυναικείες μορφές της Κρήτης. Γιατι τώρα, στέρεψε μια πηγή αείρροη σε πηγές αγάπης.

Για μας χάρηκε και ένας πομπός αισιοδοξίας. Ακόμη και από το τηλεφωνικό σύρμα, διαχέονταν ο ρωμαλέος, με άπειρο κάλλος, ψυχισμός της. Σε ώρες άθυμες, ήταν ικανό το τηλεφώνημά της το εγκάρδιο, όχι μόνο  να σου φτιάξει το κέφι, αλλά να σου ανοίξει και τα φυλλοκάρδια. Και σε ώρες άγχους, όχι μόνο να σου φτερώσει την ψυχή, αλλά να την καμει Κρητικό αγρίμι! Κάθε φορά που κτυπά τώρα, το τηλέφωνο, «στις ώρες της» αποξεχασμένοι, τιναζόμαστε ευχάριστα. Πιάνοντας όμως το ακουστικό, συνειδητοποιούμε κατά τρόπο τραγικό, το χαμό. Και η ψευδαίσθηση, χωνεύεται σε πικραμένα μελαγχολίας βάθη.

Ευγενική φύση και ψυχικά ωραία η Νέλλη, σκόρπιζε ακούραστα την αγάπη. Ήταν πρότυπο ανθρωπιάς, φιλοτιμίας, ταπεινοφροσύνης, αξιοπρέπειας.

Προοδευτική, αταλάντευτη στις ιδέες της, για τον εξανθρωπισμό του ανθρώπου, πατούσε και στις ρίζες της παράδοσης και πίστευε στις αιώνιες πνευματικές  και ηθικές αξίες. Ενας πυρετός δραστηριότητας την έκαιγε πάντα. Επίτιμος πρόεδρος τελευταία του Συλλόγου Δημοκρατικών Γυναικών Νέας Σμύρνης. Από καρδιάς έρρεε ο λόγος ο προφορικός, «μέλιτος γλυκίων», στη μέθεξη χαράς και σε συμπαράσταση λύπης των συνανθρώπων της. Κι όχι μόνο ο λόγος. Αλλα και η καλή πράξη, και τα αγαθά  έργα, «δι’ ων τέρπεται Κύριος». Και όχι βέβαια «εκ του περισσεύματος». Αλλα και ο γραπτός της λόγος ήταν έντεχνος. Από καιρό  μοχθούσε να ταξινομήσει με προοπτική να εκδώσει το ανέκδοτο έργο, του ακριβού συντρόφου της, που στάθηκε, όταν ζούσε, η Ηγερία του! Του αξέχαστου λογοτέχνη συγγραφέα Γιάννη Δαλέντζα, του δημιουργού εύρωστης Κρητικής αντιστασιακής λογοτεχνίας. Ηταν χαρισματικός άνθρωπος, με σπάνια ψυχική και καλλιτεχνική ευαισθησία, η Νέλλη.  Αποδείχθηκε και προικισμένη ζωγράφος. Δεν ξεχνώ τη αισθητική χαρά – έκπληξηπου ένοιωσα όταν είδα δύο πορτραίτα φιλοτεχνημένα από το ταλαντούχο χέρι της. Χωρίς υπερβολή μπορούσε να τα υπογράψει καταξιωμένος προσωπογράφος. Πριν λίγο καιρό μάλιστα, πορτραίτο της Ελλης Αλεξίου, έργο της Δαλέντζα, είχε προκριθεί για το εξώφυλλο νέου βιβλίου της.

Για μια επέμβαση μπήκε στην κλινική η Νέλλη. Όλα πήγαν θαυμάσια. Την παρ’άλλη ημέρα, θα έβγαινε αποθεραπευμένη ριζικά. Έτσι πίεσε τη μοναχοθυγατέρα της, τη διαλεχτή ηθοποιόΟλγαΔαλέντζα, να μη χάσει την προγραμματισμένη θεατρική περιοδεία στη μακρινή Αυστραλία. Κι όμως.. Ενας θρόμβος αίματος ξεκίνησε από τα άκρα για να σφηνωθεί στον πνεύμονα και φέρει το απροσδόκητο. Την «προσδιορισμένη» σκληρή  «ώρα αποδημίας» για αδελφούς και φίλους. Να σταματήσει τους παλμούς τους μιας καρδιάς, που δεν κουράστηκε να αγαπάει!

Παρηγοριά: Η υστεροφημία της και ότι πέθανε ωραία. Πανέτοιμη, ψυχικά αστραφτερή, πορεύτηκε την οδό των Μακάρων!

Μαζί με τον ακριβό της σύντροφο τον Γιάννη Δαλέντζα και τη τρυφερή και ευαίσθητη Όλγα της, έζησαν μέρες ευτυχίας. ΄Ηταν ένα ζευγάρι ιδανικό και οι γενναίες καρδιές τους χτυπούσαν συντονισμένα, στον ίδιο «ανθρωποκεντρικό ρυθμό»! Όνειρό τους: «Ο εξανθρωπισμός του ανθρώπου»! το «λάϊμοτίβ» πάντα στα βιβλία του. Μαζί, με τα διπλοχαιρετίσματά μας στον απέθαντο φίλο μου και σύντροφό σου, πες του και το καθολικό παράπονο: Δεν έκαμε καλά, μα καθόλου καλά, να σε καλέσει τόσο γρήγορα κοντά του!

Αθήνα, Σεπτέμβρης 1983

Αφήστε μια απάντηση