Γιώργης Καλογεράκης

 

 

 

 

   Γεννήθηκε στο Ρέθυμνο το 1964, όπου τελείωσε και τις

εγκύκλιες σπουδές του. Σπούδασε στη συνέχεια παιδαγωγικά

στην Παιδαγωγική Ακαδημία Ηρακλείου κι έκανε σπουδές μετεκπαίδευσης Ειδικής Αγωγής στο Μαράσλειο Διδασκαλείο του Πανεπιστημίου Αθηνών. Δίδαξε ως δάσκαλος πολλά χρόνια στο Νομό Χανίων και από το 2000 ως Ειδικός δάσκαλος στο Ρέθυμνο.  Παράλληλα, από το 1982, ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με το θέατρο σε διάφορες θεατρικές ομάδες στο Ρέθυμνο, στην Κίσσαμο και στα Χανιά, στην ομάδα Μαρασλείου στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, στην ομάδα Μητροπόλεως Ρεθύμνου, στην ομάδα Αγίου Ιωάννου Αγίου Βασιλείου κ.ά. ως ερασιτέχνης ηθοποιός, αλλά κυρίως ως οργανωτικός παράγοντας. Έχει παρακολουθήσει πλήθος θεατρικών σεμιναρίων σε διάφορα μέρη της Ελλάδας αλλά και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

   Με την συγγραφή θεατρικών κειμένων έχει ασχοληθεί τα τελευταία χρόνια διασκευάζοντας σε παιδικό θέατρο έργα

κυρίως του Αριστοφάνη. Έχει επίσης κάνει  δραματουργικές προσαρμογές σε κλασικά έργα (π.χ. Ερωτόκριτος του Βιτσέντζου Κορνάρου – επαγγελματική συνεργασία με την ΟΜΜΑ ΣΤΟΥΝΤΙΟ το 2012) καθώς και αποδόσεις κλασικών έργων όπως της «Λυσιστράτης» (Νοέμβριος 2018).

   Μέχρι σήμερα έχει εκδώσει δέκα βιβλία φιλολογικού-λαογραφικού κυρίως περιεχόμενου.  Όλα περιέχουν μέσα τους και ποιητικά κείμενα σε παραδοσιακό ιαμβικό δεκαπεντασύλλαβο στίχο, με ζευγαρωτή ομοιοκαταληξία, βασισμένα κυρίως σε Δημοτικά Τραγούδια και σε έργα της Κρητικής Αναγέννησης.

   Το πρώτο έργο του, που εκδόθηκε το 2007 και συνδυάστηκε με παράσταση (Ομάδα Μητροπόλεως), ήταν ο «Αϊ-Γιώργης». Στο ίδιο έργο επιχείρησε ένα δεύτερο σχεδίασμα το 2011, πετυχαίνοντας μια ακόμα καλύτερη παράσταση (Ομάδα Μητροπόλεως) κι ένα μεστότερο βιβλίο τον Ιούνιο του 2012. Ακολούθησαν τα βιβλία, που επίσης περιέχουν θεατρικά ποιητικά κείμενα και συνδυάστηκαν με θεατρικές παραστάσεις : «Τέσσερις Μάρτυρες» το 2008 (Ομάδα Μητροπόλεως). «Τση Παναγιάς το Καταλόγι» το 2009 (Ομάδα Μητροπόλεως), όπου το ομώνυμο βιβλίο του είναι μια πρωτοποριακή μελέτη σε πανελλήνιο επίπεδο για το «Μοιρολόι της Παναγίας», τον λαϊκό θρήνο της Μεγάλης Παρασκευής.

   Η «Λιογέννητη» το 2010 (ΟΜΜΑ ΣΤΟΥΝΤΙΟ) ήταν η πρώτη επαγγελματική του συνεργασία

ως συγγραφέα. Η «Σούσα» το 2011 (Θεατρικός Περίπλους), στάθηκε η δεύτερη επαγγελματική

του συνεργασία. Ο «Αϊ-Γιάννης» το 2014 (Ομάδα Μητροπόλεως), σε συνεργασία με την Ιερά Μονή Ατάλης-Μπαλή. Το «Πόλις Εάλω» το 2015 (Ομάδα Μητροπόλεως), με αναφορά στην Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως το 1453, αφιερωμένο στον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγένιο. Το «Αρκάδι» το 2016 (Ομάδα Μητροπόλεως), αφιερωμένο στα 150 χρόνια από την Εθελοθυσία στην Ιερά Μονή Αρκαδίου.

   Ο «Διγενής Ακρίτας» το 2017 (Ομάδα Μητροπόλεως), με αναφορά στο αντίστοιχο θρυλικό πρόσωπο αλλά και στο Νικηφόρο Φωκά. Τελευταίο βιβλίο του η «Αροδαφνούσα» το 2018 (Ομάδα Μητροπόλεως), με αναφορά στην αντίστοιχη θρυλική κόρη της Κύπρου.

  Έργα του που δεν έχουν ακόμα εκδοθεί σε βιβλία είναι :  «Το κλέψιμο τση νύφης» το 2011,

με αναφορά στο γνωστό λαϊκό έθιμο (η πρώτη του απόπειρα να δημιουργήσει θεατρικό κείμενο

για παιδιά, με δομή, γλώσσα και μέτρο ανάλογο με τις παραπάνω ποιητικές προσεγγίσεις),

η «Πόθια» το 2012, βασισμένο σε παραμύθια και Δημοτικά τραγούδια της Καλύμνου

και ο «Κλήδονας» το 2014, με αναφορά στο αντίστοιχο λαϊκό έθιμο.

  Τελευταίο του έργο ο « Αϊ-Δημήτρης» με αναφορά στον βίο του εν λόγω Αγίου και προβολή στην ιστορία της Μακεδονίας. Είναι κι αυτό βασισμένο στη δημοτική και λαϊκή μας παράδοση, με μέτρο κι ομοιοκαταληξία, γραμμένο ακόμα μια φορά σε κρητικό ιδίωμα, διανθισμένο με τρεις «Ωδές» σε λόγια γλώσσα.

 

Αφήστε μια απάντηση