ΧΩΡΙΣ ΑΛΛΗΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΙΝ

Του Ι.Ε. ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗ

 

Τα ΕΚΤΟΠΛΑΣΜΑΤΑ της χούντας απετόλμησαν ήδη προχθές εκείνο που δεν επαύσαμε να επισημαίνουμε μήνες τώρα. Αν σήμερα δεν βρισκόμαστε χειρότερα αλυσοδεμένοι, από όσο βρεθήκαμε την 21η Απριλίου, περισσότερο πρέπει να το οφείλομαι στο «μοιραίο» λάθος των συνωμοτών παρα σε οποιανδήποτε άλλο παράγοντα.

Ο αριθμός των συλληφθέντων αξιωματικών του χθεσινού βρωμερού εγχειρήματος, συγκρινόμενος με τη συμμορφία των Απριλιανών, είναι σημαντικά κατώτερος.

Όταν λοιπόν ένας θλιβερός ταξίαρχος και λίγοι συνταγματάρχες μας έδεσαν για 7 χρόνια, ο συμπατριώτης μας στρατηγός Παύλος Παπαδάκης, με την κουστωδία των ταξιαρχών και του υπολοίπων κατωτέρω συνωμοτών αξιωματικών που συνελήφθησαν – είναι λογικόν να συμπεραίνουμε- ότι αν επετύχγαναν θα μα γύψωναν ισοβίως.

Ποια δύναμη κρύβει μέσα της η συνομωσία, τη γνωρίσαμε εφτάμιση χρόνια. Ξέροντας όλα αυτά, υψώνουμε κάθε τόσο φωνή διαμαρτυρίας. Μήνες ολάκερους δημοκρατικής αποκαταστάσεως παρακολουθούσαμε τη χούντα και τα ελεεινά αποβράσματα της να κυκλοφορούν ανάμεσα μας, ελεύθερα, με πρώτο και καλύτερο τον αρχιβασανιστή Ιωαννίδη.

Ανάμεσα στου συλληφθέντες σήμερα σημειώνουμε τον «γορίλα» συνοδό του, ταγματάρχη Μπόλαρη να φέρεται προκλητικά στους διαδρόμους του ανακριτικού γραφείου στη καρδιά της Αθήνας.

Αυτής της ασυδοσία και της ατιμωρησίας που παρεσχέθη στον συφερτό των χουντικών αποβρασμάτων, υπήρξε συνέπεια το προχθεσινό εγχείρημα. Όταν όλοι αυτοί οι κύριοι – πολλοί από τους οποίους έχουν βουτηγμένα τα χέρια τους στο αίμα- παραμένουν ασύδοτοι και ανενόχλητοι και επιπροσθέτως ο αξιότιμος υπουργός της «γέφυρας» και της Εθνικής Άμυνας διαβεβαιώνει της Εθνική Αντιπροσωπεία ότι στο στράτευμα συνετελέσθει η αποχουντοποίηση, τί καλύτερο και προσφορότερο έδαφος εχρειάζοντο για να ετοιμάσουν τον δεύτερο γύρο;

Ελεεινά αποβράσματα, που δεν διαθέτουν ίχνος εθνικής συνειδήσεως, δεν εσκέφθησαν ούτε τις μεγάλες εθνικές στιγμές που περνά το Έθνος ολόκληρο τις μέρες αυτές, εξ αιτίας της εγκληματικής τους δράσεως.

 

Η εφημερίδα αυτή, με σαφή δημοκρατικό προσανατολισμό, στάθηκε υπέρ το  δεον καλόπιστα στην Κυβέρνηση Καραμανλή. Εκτιμώντας τα μεγάλα προβλήματα που είχε αντιμετωπίσει. Θα διατηρήσει ίδια τακτική και στο μέλλον για όλα τα προβλήματα που είναι λογικό να υπάρχουν. Για όλα, εκτός ενός; Την οριστική κάθαρση και αποχουντοποίηση. Δεν είναι δυνατόν ο ελληνικός λαός να συνεχίζει να ζει τον εφιάλτη «πότε θα καπνίσει ενός δεκανέα να γίνει κυβερνήτης». Αυτού του εφιάλτη συνέπεια υπήρξε η πανελλήνια ανησυχία που προκάλεσαν τα χθεσινά γεγονότα.

Μέτρα αποφασιστικά και σκληρά πρέπει να ληφθούν χωρίς καμία καθυστέρηση. Η έσχατη προδοσία των χθεσινών συνωμοτών δεν επιτρέπει καμία επιείκεια. Και η πρώτη πράξη της Κυβερνήσεως είναι η άμεση απομάκρυνση του Υπουργού Εθνικής Αμύνης κκ. Αβέρωφ. Εάν γνώριζε τη συνωμοσία και εβεβαίωνεν αναληθώς τον ελληνικό λαόν για την συντελεσθείσα αποχουντοποίηση στο Στράτευμα, υπέχει σοβαροτάτην ευθύνην.

Εάν, τουναντίον, ουδεν περί των συνωμοτών εγνώριζεν, τότε δεν είναι ο αρμόδιος δια το Υπουργείον Εθνικής Αμύνης υπουργός.

εφημ«ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ» 26/2/1975

Αφήστε μια απάντηση