ΠΗΓΗ ΡΕΘΥΜΝΗΣ

 

Χωριό και κοινότητα της επαρχίας Ρεθύμνης που απέχει 9 χλμ από το Ρέθυμνο και βρίσκεται σε υψόμ 60 μ. στο χωριό ζουν σήμερα 450  κάτοικοι. Στην κοινότητα υπάγεται και ο οικισμός ο Άγιος Δημήτριος. Είναι κτισμένος σε υψομ. 110μ.  κι έχει περίπου 110 κατοίκους

Η ονομασία του χωριού προέρχεται από το θαυμάσιο νερό της πηγής από την οποία υδρεύοταν το χωριό, όταν το επισκέφθηκε ο Rashley. Η πηγή υπάρχει και σήμερα.

Το χωριό χρονολογείται από την εποχή της Ενετοκρατίας και προήλθε από την Ένωση τριών παλιότερων οικισμών: του Νίσπιτα, του Αι – Γιάννη και του Αϊ – Γιώργη.  Ο Νισπιτας οφείλει το ονομά τους στους ναυτικούς κατοίκους του. Ηταν  κτισμένος, όπως και ο Αι-Γιάννης, στη παραλία . Αλλα οι συνεχείς επιδρομές πειρατών ανάγκασαν του κατοίκους των δυο χωριών να μετοικήσουν κοντά στον Αι Γιώργη.  ίδρυσαν ένα νέο οικισμό, που δεν υπάρχει σήμερα, αλλά η θέση του ονομάστηκε Βουλισμένη. Το Τοπωνύμιο οδηγεί στην εκδοχή ότι ο παραπάνω οικισμός καταστράφηκε απο καθίζηση και στη συνέχεια δημιουργήθηκε η Πηγή.

Στο Νίσπιτα σώζεται  ο βυζαντινός κατάγραφος ναός του Αγιου Νικολάου. Στον Αι Γιάννη υπάρχει η εκκλησία του Αγιου Ιωαννη και στον Αν Αη Γιώργη του Αγιου Γεωργίου του Μεθυστή, επειδή γιορτάζει στις 3 Νοεμβρίου όταν δοκιμάζουν τα κρασιά.

Από την περίοδο της Τουρκοκρατίας σώζεται στην Πηγή το κονάκι (σπίτι) ενός μπέη. Η σουλτάνα ειχε εδώ μια ιδιοκτησία με 1000 ελαιόδεντρα . όταν το 1900 ο Jerola στάλθηκε από το ενετικό Ινστιτούτο στη Κρήτη ,παρατήρησε στην Πηγή σπίτια κτισμένα κατα την περίοδο της Τουρκοκρατίας, αλλά με ενεργητική δράση.

Από την Πηγή κατάγεται ο γνωστός ακαδημαϊκός (συγγραφέας και τέως καθηγητής της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Παντελής Πρεβελάκης. Στο χώρο του χωριού. Και με ήρωες του κατοίκους του, εκτυλίσσεται το μυθιστόρημά του «Ηλιος του Θανάτου».

Από την Πηγή κατάγονται επίσης ο Νικόλαος Ασκούτσης του Χαριλάου που ήταν βουλευτής Ρεθύμνου και γενικός διοικητής στη Κρήτη επι Κυβερνήσεως Ελευθερίου Βενιζέλου και ο Διονύσιος Ψαρουδάκης του Νικολάου που ήταν ηγούμενος της Μονής Αρκαδίου. Οι προτομές τους υπάρχουν στο χωριό.

KΡΗΤΗ ΑΦΙΕΡΩΜΑ   

Αφήστε μια απάντηση