ΠΑΓΚΑΛΟΧΩΡΙ

 

Χωριό και κοινότητα της επαρχίας Ρεθύμνης , βρίσκεται σε απόσταση 13 χμ ανατολικά του Ρεθύμνου και έχει υψομ 80μ. στην κοινότητα υπάγεται και ο οικισμός Σφακάκι

Τα κυριότερα προιοντα της περιοχής είναι το λάδι και τα οπωροκηπευτικά. Επίσης παράγεται σε μικρή ποσότητα κρασί.

Υπάρχουν δυο εκδοχές σχετικά με την προέλευση της ονομασίας του χωριού. Συμφώνα με την πρώτη, το χωριό ονομάστηκε έτσι από τον Πάγκαλο, τον πρώτο κάτοικο του. Ακόμη και σήμερα το επώνυμο Πάγκαλος συναντιέται συχνά στη Κρήτη. Η δεύτερη εκδοχή στηρίζεται στην ευημερία και φιλοξενία των χωριανών. Το Παγκαλοχώρι  θεωρείται ενα παν – καλό χωριό.

Η περιοχή του χωριού κατοικούνταν από τα αρχαία χρόνια, όπως μαρτυρούν τα αρχαιολογικά ευρήματα. Βρέθηκε μινωικό ιερό και υπολείμματα της υστερωμινωικής  Περιόδου.  Στην ίδια περίοδο ανήκει η σαρκοφάγος με γραμμική διακόσμηση του 1250 π.Χ , που βρέθηκε στην τοποθεσία Άγιος Νικόλαος. Μέσα στο χωριό εξάλλου, ενώ γκρεμίζονταν τα θεμέλια  ενός σπιτιού, βρέθηκε άγαλμα της θεάς Αρτέμιδος, που βρίσκεται τώρα στο μουσείο Ρεθύμνης. Παράλληλα βρέθηκαν ακέφαλα αγάλματα της Θεάς Αρτέμιδος, που βρίσκεται τώρα στο μουσείο Ρεθύμνης. Παράλληλα βρέθηκαν ακέφαλα αγάλματα της ρωμαϊκής περιόδου.

Το χωριό υπήρχε με το σημερινό του όνομα κατά την περίοδο της Ενετοκρατίας. Το 1583 αναφέρεται από τον «Καστροφύλακα» ως Pangaloghori με 60 κατοίκους. Με το ίδιο όνομα αναφέρεται από τον Barozzi, ενώ στον  Basilicata συναντάται σαν Banchalechori.

Στην περιοχή του χωριού καλλιεργούνταν αμπέλια σε ευρεία κλίμακα. Τα χρόνια της Ενετοκρατίας γίνονταν μάλιστα εξαγωγή κρασιού. Από κάποιο σπιτάκι  στην τοποθεσία Ρουσσά, διοχετευόταν το κρασί με μολυβδενιο σωλήνα στα πλοία. Οι ενετοί όμως θεώρησαν τα αμπέλια ασύμφορα γιατί ανάγκασαν τους κατοίκους αν τα ξεριζώσουν και στη θέση τους να φυτέψουν λιοδεντρα με χοντρή ελιά. Τα δέντρα αυτά διατηρούνται μέχρι σήμερα στο χωριό.  Οι κάτοικοι του χωριού είναι άποικοι από τις γύρω περιοχές.

Οι παλιότερες οικογένειες είναι οι Κατσικάδες, οι Τσανταρολάκηδες, οι Κισσανδράκηδες, οι Ντακάκηδες, οι Κουμιωτάκηδες, οι Μαρκοπουλοι, οι Σπυριδάκηδες, οι Ραφτάκηδες,  και οι Καλλέργηδες.

Στο χωριό λέγεται ο εξής θρύλος: Στο σπίτι  του Καρινιωτοβαγγέλη παρουσιαζόταν κάποτε ενα φραγκάκι και προξενούσε πολλές συμφορές στην οικογένειά του.  Ήταν το φάντασμα ενός Τούρκου, που οι Καρνιωτοβαγγεληδες είχαν παλιότερα σκοτώσει και τον είχαν θάψει κάτω από μια σκάλα του σπιτιού ύστερα από Πολλά χρόνια  η οικογένεια έφερε έναν Τούρκο Χότζα, που έκανε εξορκισμό από τότε το  Φραγκάκι δεν ξαναπαρουσιάστηκε.

Στο Παγκαλοχώρι υπάρχει η παλιά ερειπωμένη εκκλησία του Άγιου Ιωάννη του Προδρόμου. Στον ίδιο άγιο είναι αφιερωμένο ένα επίσης  ερειπωμένο ξωκλήσι. Ο ενοριακός ναός του χωριού είναι τα Εισόδια  της Θεοτόκου.

Υπάρχουν επίσης τα ξωκλήσια της Αγίας Τριάδας και του Άγιου Νικολάου, που ανοικοδομήθηκε.

ΚΡΗΤΗ -ΑΦΙΕΡΩΜΑ 

Αφήστε μια απάντηση