ΜΕ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΕΣ ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Το Λύκειο Ελληνίδων συνεχίζει να τιμά την παράδοση και τον πολιτισμό

• Με την τιμητική της Άννας Αποστολάκη εκπληρώνει κι ένα χρέος του Ρεθύμνου

Αφιερωμένες στην Κεφαλονιά και στην Κύπρο που δοκιμάζονται από τα δεινά του εγκέλαδου και της πολιτικής σκοπιμότητας, αντίστοιχα, είναι οι εκδηλώσεις που οργανώνει το Λύκειο Ελληνίδων στην φιλόξενη αίθουσά του τον τρέχοντα μήνα.
Ήδη στο ενεργητικό του το ιστορικό μας σωματείο κατέγραψε δυο ακόμα εξαιρετικά επιτυχημένες εκδηλώσεις. Τόσο ο παιδικός χορός της Τσικνοπέμπτης, όσο και το υπερθέαμα παραδοσιακών χορών, άφησαν άριστες εντυπώσεις.
Ο παιδικός χορός της Τσικνοπέμπτης έχει πλέον παράδοση δεκαετιών. Γιατί από την καθιέρωσή του και μετά γενιές ολόκληρες διασκέδασαν τη μέρα της χαράς, χωρίς ν’ αλλάξει φορεσιά παρά μόνο η εποχή και η νοοτροπία που τη συνοδεύει. Ο χορός της Τσικνοπέμπτης του Λυκείου Ελληνίδων είναι από τις παραδόσεις που τηρούνται με θρησκευτική ευλάβεια γιατί δίνει το δικό του χρώμα στην καρδιά της Αποκριάς.
Κι αυτή τη χρονιά οι κυρίες που ανέλαβαν το βάρος της διοργάνωσης, με επικεφαλής την πρόεδρο κα Φέφη Βαλαρή, πρόσφεραν τον καλύτερο εαυτό τους σε ιδέες και οργάνωση, ώστε οι αναρίθμητοι μικροί Ρεθεμνιώτες, που συμμετείχαν, να φύγουν ενθουσιασμένοι και οι συνοδοί τους φυσικά.
Δεν είναι λίγο πράγμα με μια συμβολική συμμετοχή να απολαμβάνεις πλούσιο πρόγραμμα και ποιοτική διασκέδαση στο πνεύμα πάντα των ημερών. Κι ο ενθουσιασμός των παιδιών, που χορτασμένα στην εποχή μας από θεάματα έγιναν σκληροί εκτιμητές των εκδηλώσεων που συμμετέχουν, σημαίνει πολλά και δικαιώνει το Λύκειο Ελληνίδων, που πασχίζει να συνδέει το παρελθόν με το παρόν, ισότιμα και ακριβοδίκαια για να έχει πολιτιστική ταυτότητα το μέλλον του τόπου μας.
Η γιορτή ελληνικής παράδοσης, εξάλλου, που έγινε το μεσημέρι της Κυριακής στο «Θυμέλη» εκφράζει απόλυτα τη φιλοσοφία του Λυκείου, προβάλλοντας τους καταστατικούς στόχους του.
Και φέτος το φιλοπρόοδο σωματείο με τη μακρόχρονη πορεία στο πολιτιστικό γίγνεσθαι και το εφηβικό κουράγιο για σκληρή δουλειά, κατάφερε να μεταφέρει τον παλμό της Ελλάδας στην αίθουσα.
Με αυθεντικές στολές χόρεψαν τα μέλη των χορευτικών ομάδων του Λυκείου των Ελληνίδων λεβέντικους ελληνικούς χορούς, αναβίωσαν έθιμα ξεχασμένα από διάφορες περιοχές, πρόσφεραν ένα οδοιπορικό σπάνιο στο μεγαλείο της λαϊκής μας παράδοσης, που μπορεί να ποικίλει από περιοχή σε περιοχή, αλλά δεν παύει να διατηρεί την αυτοτέλειά του σε ύφος και χρώμα γοητεύοντας το θεατή.
Γέμισε η ψυχή μας Ελλάδα, ανασάναμε παράδοση της φυλής μας οι τυχεροί που παρακολουθήσαμε την εκδήλωση κι ανέβηκε ένα σκαλί η εθνική μας περηφάνια.
Πόσο το έχουμε ανάγκη αλήθεια αυτό στην εποχή των μνημονίων που ταπεινώνουν τη χώρα μας και καταδυναστεύουν το λαό μας. Αυτές οι εκδηλώσεις, όσο περίεργο κι αν ακούγεται, αποτελούν ενέσεις θάρρους για τη συνέχεια.
Οι «μπούλες» για παράδειγμα που δεν έλειψαν, δεν μας γύρισαν στα μαύρα χρόνια που οι αγωνιστές ζητούσαν τρόπο επικοινωνίας για να συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι τη λύτρωση; Ο λαϊκός μας πολιτισμός, αναμφισβήτητα, ήταν ανέκαθεν το ισχυρότερο μετερίζι για να κάνει η φυλή μας τη δική της αντίσταση στον όποιο κατακτητή.
Μια ακόμα εκδήλωση, ωστόσο που προγραμματίζει το Λύκειο Ελληνίδων στην αίθουσά του την Κυριακή 16 Μαρτίου, στις 8:00 το βράδυ, αναμένεται ότι θα αφήσει εποχή.
Πρόκειται για ένα αφιέρωμα στην Άννα Αποστολάκη, εξέχουσα Ρεθεμνιώτισσα, καθηγήτρια της Φιλοσοφικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διετέλεσε πρώτη διευθύντρια του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης Αθηνών, που είχε βραβευθεί από την Ακαδημία Αθηνών με το Αργυρό Μετάλλιο για την προσφορά της στον πολιτισμό το 1934. Υπήρξε στενή συνεργάτης της Καλλιρρόης Παρρέν Σιγανού.
Για την Άννα Αποστολάκη θα μιλήσουν η κ. Ελένη Πρωτοπαππά αρχαιολόγος, έφορος του τμήματος Ιστορικού Αρχείου του Λυκείου των Ελληνίδων Αθηνών, καθώς επίσης και ο κ. Γιώργος Αγγελιδάκης, ιατρός, συγγενής της τιμωμένης.
Οι εκδηλώσεις αφιέρωμα στα δύο μαρτυρικά νησιά θα κλείσουν την Κυριακή 30 Μαρτίου 2014 και ώρα 8:00 μ.μ, με την ομιλία της κ. Σοφίας Τριλίβα, κλινικής ψυχολόγου, αναπληρώτριας καθηγήτριας του τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Η κ. Τριλίβα θα αναπτύξει το θέμα «Η φαντασία ένας τρόπος υπέρβασης».
Με τις εκδηλώσεις αυτές το Λύκειο Ελληνίδων Ρεθύμνου συνεχίζει ακμαιότατο παρά τα 97 χρόνια συνεχούς δράσης του, να μεταγγίζει ποιότητα στην πολιτιστική μας ζωή. Και το ευχαριστούμε για την όλη του προσπάθεια να μας κάνει να νιώθουμε περήφανοι για τον τόπο μας, τους προγόνους, τη φυλή μας. Απλά, χωρίς εθνικιστικές υστερίες. Με απόλυτη αγάπη και σεβασμό απροσμέτρητο.

Αφήστε μια απάντηση