«Η Μάχη της Κρήτης στο Ρέθυμνο- Απάνθισμα μεγαλείου»

14-06-2018 10:13
«Η Μάχη της Κρήτης στο Ρέθυμνο- Απάνθισμα μεγαλείου»

ΠΛΟΥΣΙΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΣΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΕΥΑΣ ΛΑΔΙΑ

Ένα πλούσιο υλικό παρουσίασε μέσα από ένα μοναδικό ντοκιμαντέρ με θέμα τη Μάχη της Κρήτης στο Ρέθυμνο η δημοσιογράφος Εύα Λαδιά. «Η Μάχη της Κρήτης στο Ρέθυμνο- Απάνθισμα μεγαλείου» είναι ο τίτλος της ταινίας που προβλήθηκε την Τρίτη στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα στο «Σπίτι του Πολιτισμού».

Συγκινημένη η δημιουργός της ταινίας, ευχαρίστησε όλους τους ανθρώπους που την τίμησαν και της εμπιστεύθηκαν τις μνήμες της. Στο οδοιπορικό αυτό μνήμης με οδηγό το Μάρκο Πολιουδάκη, ξετυλίγονται οι λεπτομέρειες της θρυλικής μάχης στο Ρέθυμνο με σχόλια του κ. Μανούσου Παραγιουδάκη πρώην Αρχηγού ΓΕΕΘΑ και του Ανώτερου Αξιωματικού ε.α της ΕΛΑΣ κ. Βασίλη Αποστολάκη.

Σύμφωνα με τη δημιουργό Εύα Λαδιά πρόκειται για μια ανθολογία στιγμών από το δεκαήμερο εκείνο που η κρητική ψυχή έδειξε το μεγαλείο της.
Συμμετέχουν Ρεθεμνιώτες που βίωσαν τα γεγονότα και αναφέρονται σε τραγικές μνήμες που γράφτηκαν εκείνη τη συγκλονιστική περίοδο.

Αναδεικνύονται άγνωστοι ήρωες της μάχης και ανδραγαθίες που κόβουν την ανάσα όπως τις περιγράφουν οι ίδιοι οι ήρωες. Τονίζεται και ο ρόλος της Εκκλησίας με ιδιαίτερη αναφορά στο Διονύσιο Ψαρουδάκη.

Στην ταινία παρουσιάζεται σπάνιο αρχειακό υλικό από τις εκδηλώσεις που είχαν γίνει το 1991 με συμμετοχή και βετεράνων από την Αυστραλία, την Αγγλία και τη Νέα Ζηλανδία. Η μουσική είναι του Μπάμπη Πραματευτάκη. Τραγουδούν Ψαραντώνης και χορωδία, ενώ σε παραδοσιακό τραγούδι ακούγονται Νεκτάριος Μπούχλης και Παττακοστελής.
Απαγγελία –Αφήγηση: Μάνος Κατράκης- Βαγγέλης Στεφανάκης.

Θα ακολουθήσει αργότερα μια ακόμα ταινία για τα φρικτά αντίποινα μετά τη Μάχη της Κρήτης.

Αφήστε μια απάντηση