Εύας Λαδιά: Κωδικός Αγάπη

της Βάλιας Πετράκη 

Μας συγκίνησε η νέα ταινία μικρού μήκους της Εύας Λαδιά «Κωδικός Αγάπης» Με το γνωστό της τρόπο η καλή συνάδελφος και με τα απλά μέσα που χρησιμοποιεί, μας έβαλε στο πνεύμα των εορτών επιχειρηματολογώντας πάνω στη δύναμη της αγάπης που αποτελεί και τον κωδικό για την επαφή με την ανθρωπιά και τις υπαρξιακές αξίες που έχει ανάγκη ο κόσμος κυρίως στις μέρες μας


Από τα πρώτα πλάνα η Εύα ,μας βάζει στον προβληματισμό της προβάλλοντας μέσα σε εικόνες χλιδής και εφήμερου μεγαλείου τα προβλήματα του σύγχρονου ανθρώπου που τον απασχολούν και τις γιορτινές μέρες
Η υπόθεση εστιάζεται σ’ έναν άνθρωπο της διπλανής πόρτας που κυριαρχείται από την ανασφάλεια και το άγχος της εποχής , με αποτέλεσμα να γίνεται σκληρός πολλές φορές με τους άλλους .Κάποια στιγμή όμως τυχαία γεγονότα θα ξυπνήσουν τη συνείδησή του και επιτέλους θα καταλάβει Χριστούγεννα χρησιμοποιώντας έναν απλούστατο κωδικό Την ΑΓΑΠΗ.
Η Εύα αναπληρώνει τις ,όποιες τεχνικές ελλείψεις ,καθώς πάντα δημιουργεί με δικές της δυνάμεις , χωρίς καμιά στήριξη από αξιοπρέπεια και μόνο, με την δημιουργική φαντασία της και το ταλέντο που κρύβει μέσα της Η γνωστή της ευαισθησία εξάλλου για τα κοινωνικά θέματα που γνωρίσαμε και στη δημοσιογραφική της πορεία της εμπνέει θέματα όπως ο ΚΩΔΙΚΟΣ ΑΓΑΠΗΣ που μας συγκίνησε και μας προβλημάτισε.
Η επιτυχία της ταινίας που γνωρίζει μεγάλη επισκεψιμότητα στο διαδίκτυο οφείλεται και στις έξοχες ερμηνείες.


Ο Μάρκος Πελαντάκης υποδύεται εξαιρετικά τον ήρωα της ιστορίας ενώ μας εντυπωσιάζει με την ερμηνεία της και η Ειρήνη Λογιάκη.
Η Μαρία Παπαδάκη είναι επίσης πολύ καλή στο ρόλο της που θίγει και ένα μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα .
Συγκλονιστικός ο πολυτάλαντος Κωστής Μεργέμογλου και χωρίς να πει λέξη Προκαλεί συγκίνηση και αποτελεί ένα από τα δυνατά σημεία του έργου
Ένας έπαινος αξίζει στους Μανόλη Ροδινό και Ανδρέα Αποκορωνιωτάκη αλλά και στους άλλους συντελεστές που είναι εξαιρετικοί όπως η Νίκη Ροδινού .
Στην ταινία θαυμάζουμε την υποκριτική ικανότητα και της μικρής Εύας (Πολιτάκη) που έχει κάνει πολλές φορές περήφανη και τη γιαγιά της με το μεγάλο φωνητικό ταλέντο που διαθέτει Άρα μπορεί άνετα να δοκιμάσει τις δυνάμεις της και στο θεατρικό σανίδι .
Έκπληξη η μικρή Ευσεβία Μεργέμογλου που ειλικρινά «κλέβει» την παράσταση με την έκφρασή της και ο μικρός Παντελής Πολιτάκης .
Όσο για τα άλλα παιδιά μας κερδίζουν με τη χάρη τους και τους αξίζει μια ιδιαίτερη αναφορά Είναι οι μικροί αλλά ταλαντούχοι Δημοσθένης Ακουμιανάκης , Ρένια και Ναταλία Φραγκεδάκη, Γεωργία και Ευαγγελία Μεργέμογλου .Ευχάριστη έκπληξη για μας ήταν η καλή συνάδελφος Ελπίδα Αριστείδου, που περιμένουμε σε άλλη ευκαιρία να την απολαύσουμε περισσότερο.
Το βίντεο μοντάζ και η διεύθυνση φωτογραφίας είναι του γνωστού και αγαπητού Ιμπραήμ Ζαμπία, από χρόνια πολλά συνεργάτη της Εύας στην τηλεόραση


Από τα δυνατά σημεία του έργου είναι η συμμετοχή του Παν. Αρχιμανδρίτη Ρωμανού Αναστασιάδη σε επίκαιρους ύμνους αλλά και του Βαγγέλη Στεφανάκη που με το γνωστό του ύφος μας συναρπάζει με το λόγο του Κυρίου .
Σε γενικές γραμμές η ταινία κερδίζει το θεατή , τον συγκινεί και τον βοηθά να ανακαλύψει μέσα του τις μεγάλες αλήθειες
Κι αυτό το αποτέλεσμα δικαιώνει και πάλι την Εύα που ευχόμαστε σύντομα να δούμε και επόμενη ταινία της, καθώς ξέρουμε πόσο ανεξάντλητη σε ιδέες και θέματα παραμένει
Η ταινία προβάλλεται στο διαδίκτυο με ελεύθερη πρόσβαση .Διαβάστε το και https://valiasblog.weebly.com/υπωσιάζει στο διαδίκτυο ο «Κωδικός Αγάπη» της Εύας Λαδιά

—————————————————————————————————————————————————————

 

Ο Κωδικός ΑΓΑΠΗ της Εύας Λαδιά προβληματίζει και συγκινεί …

https://cretedoc.gr › FreeTime

Translate this page

——————————————————————————————————————————————————————

Ο ΤΥΠΟΣ  ΕΓΡΑΨΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ 

19-01-2018 10:46
Εντυπωσιάζει στο διαδίκτυο ο «Κωδικός Αγάπη» της Εύας Λαδιά

Στο πνεύμα των εορτών μας μετέφερε η ταινία μικρού μήκους της Εύας Λαδιά «Κωδικός Αγάπη».

Μια αποτύπωση της σημερινής αντιμετώπισης των κοινωνικών προβλημάτων που δεν μπορούν να απαλύνουν ούτε και οι φαντασμαγορικοί διάκοσμοι ούτε τα υπερβολικά φώτα. Μια μόνο περίπτωση υπάρχει να προσεγγίσει ο άνθρωπος την πραγματική φάτνη.

Να χρησιμοποιήσει ως κωδικό επικοινωνίας την Αγάπη. Κι όλα θα γίνουν διαφορετικά
Με ικανοποίηση βλέπουμε ότι η καλή συνάδελφος, που μας έχει συνηθίσει σε ταινίες με ιστορικά θέματα, γυρίζει σελίδα σε θεματική, θίγοντας κοινωνικές καταστάσεις με μυθοπλασία που αγγίζει τις ευαίσθητες χορδές και προβληματίζει.

Την ταινία υποστηρίζουν με την εξαιρετική ερμηνεία τους οι Μάρκος Πελαντάκης, Ειρήνη Λογιάκη, Κωστής Μεργέμογλου, Μαρία Παπαδάκη, Μανόλης Ροδινός, Ανδρέας Αποκορωνιωτάκης, Εύα Πολιτάκη, ενώ μας εκπλήσσουν ευχάριστα ταλαντούχα παιδιά όπως η Ευσεβία Μεργέμογλου και ο Παντελής Πολιτάκης.
Συμμετέχουν ακόμα Νίκος Πολιτάκης, Μαρία Πολιτάκη, Νίκη Ροδινού, Ελπίδα Αριστείδου, Δημοσθένης Ακουμιανάκης, Γεωργία και Ευαγγελία Μεργέμογλου, Ρένια και Ναταλία Φραγκεδάκη, Μαίρη Φιλοπποπούλου, Μανόλης Ατσαλής.

Ευγενική συμμετοχή του Βαγγέλη Στεφανάκη που ξεχωρίζει με το μοναδικό του ύφος στην αφήγηση αποσπασμάτων του ευαγγελίου.

Ψάλει ο Παν. Αρχιμανδρίτης Ρωμανός Αναστασιάδης.
Στο έργο αποτυπώνεται και το φιλανθρωπικό έργο της Ιεράς Μητρόπολης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου καθώς και ημέρες αγάπης στο Γηροκομείο Ρεθύμνου με τη Γεωργία Λουκά και μαθητές του 16ου Δημοτικού Σχολείου

Η ταινία προβάλλεται στο διαδίκτυο με ελεύθερη πρόσβαση.

 

ΜΙΑ ΤΑΙΝΙΑ ΠΟΥ ΣΥΓΚΙΝΕΙ

 ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

Εύας Λαδιά: Κωδικός Αγάπη
17/01/2018
 
Με το γνωστό του τρόπο ο εκλεκτός συγγραφέας κ. Σταύρος Φωτάκης έδωσε τις εντυπώσεις του από την ταινία της Εύας Λαδιά«Κωδικός ΑΓΑΠΗ».
Μπράβο! Συγχαρητήρια!
Μια λέξη πέντε γράμματα, αγάπη μαρτυρούνε,
είναι διαμάντι τση καρδιάς μα ποιοι την εννοούνε;
Έχουμε την ευκαιρία από χρόνια να παρακολουθούμε την πορεία και τις καλλιτεχνικές ανησυχίες της Εύας Λαδιά.
Ζήσαμε από κοντά τη συνέπειά της και τις απογοητεύσεις της από την «οξείδωση» ονείρων και τον μερικές φορές ανελέητο διωγμό οραματισμών της, που ίσως κάτι να έδιναν στον τόπο.
Κάποια στιγμή ξεκίνησε να αξιοποιεί το δημοσιογραφικό της αρχείο 42 χρόνων. Πάλεψε με τη φθορά του χρόνου για να κρατήσει αυτό το υλικό χωρίς, από ότι τουλάχιστον ξέρουμε, να χτυπήσει πόρτες. Και σιωπηρά, χωρίς να προκαλεί, με πομπώδη δημοσιεύματα, συνεχίζει να αναρτά στο διαδίκτυο ταινίες που αναφέρονται στην τοπική ιστορία με αυθεντικά ντοκουμέντα.
Αρκετές φορές αναρωτηθήκαμε γιατί δεν ασχολήθηκαν με την προσπάθεια αυτή οι πανεπιστημιακοί μας. Αλλά επειδή ξέρουμε το χαρακτήρα της Εύας και τη φιλοσοφία της στον τρόπο προβολής της δουλειάς της δεν επιμείναμε.
Μέχρι τώρα μέναμε στα δημοσιεύματα που δίνει, τακτικά, στην εφημερίδα αναδεικνύοντας άγνωστες μορφές του τόπου μια προσπάθεια που ξεκίνησε από το 2000 και μάλιστα πολλές φορές, σαν μικρό παιδί, ενθουσιαζόταν ακούγοντας τα θερμά σχόλια του αξέχαστου Γιώργου Εκκεκάκη που την ενθάρρυνε να συνεχίσει.
Στη γνώμη των παλιών στηριζόταν πάντα η Εύα για να συνεχίζει με σεβασμό αυτό το σκληρό οδοιπορικό πίσω στο χρόνο έχοντας τις πρώτες περγαμηνές όταν από το 1977 ξεκινά τα πρώτα δειλά δημοσιεύματα για τις Γυναίκες του Ρεθύμνου, αποσπώντας επαίνους από Μαρία Παπαϊωάννου, Λεωνίδα Καούνη, Κώστα Μαμαλάκη, Μιχαήλ Μύρ. Παπαδάκι, Μαρία Χουρδάκη. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Σπύρος Μαρνιέρος διέκρινε από νωρίς την διάθεσή της αυτή να τιμά τους ανθρώπους με αξία και την οδήγησε στο δρόμο της ιστορικής έρευνας.
Αργότερα με το Μπάμπη Πραματευτάκη ανέδειξε την μεγάλη της ικανότητα στη σύνθεση λιμπρέτου.
Έτσι μας συνήθισε η Εύα με κείμενα γύρω από την τοπική ιστορία, θεατρικά που αναδεικνύουν τα περισσότερα ιστορικούς σταθμούς και πρόσφατα ταινίες.
Η τελευταία μικρού μήκους με τον ευρηματικό τίτλο «Κωδικός ΑΓΑΠΗ» πιστεύουμε ότι αποτελεί μια αφετηρία για νέες θεματικές στο είδος που εμπνέει την αγαπητή μας συνάδελφο.
Εκφράζει απόλυτα τον σύγχρονο άνθρωπο και την αμφισβήτησή του στις μοναδικές αξίες που δικαιώνουν την ύπαρξη.
Και με απόλυτη άνεση αυτά η καλή συνάδελφος τα δίνει με εικόνα.
Σ’ αυτό βέβαια συμβάλουν εκλεκτοί συμπολίτες, εραστές της τέχνης, που την εμπιστεύονται κι εκείνη δικαιώνει την εμπιστοσύνη τους με το αποτέλεσμα κάθε προσπάθειας. Είναι άνθρωποι δοκιμασμένοι στα κοινά, με αναγνωρισμένο ταλέντο όπως ο Μάρκος Πελαντάκης, η Μαρία Παπαδάκη, η Ειρήνη Λογιάκη, ο Κωστής Μεργέμογλου, ο Μανόλης Ροδινός, ο Ανδρέας Αποκορωνιωτάκης.
Έδωσαν και στην ταινία αυτή τον καλύτερο εαυτό τους. Συγκίνησαν και προβλημάτισαν κυρίως ο Μάρκος Πελαντάκης, η Ειρήνη Λογιάκη, η Μαρία Παπαδάκη και ο Κωστής Μεργέμογλου που έπρεπε να ερμηνεύσουν ρόλους με ιδιαίτερες απαιτήσεις.
Ο εξαίρετος Βαγγέλης Στεφανάκης μας σαγηνεύει με τη χροιά της φωνής του ερμηνεύοντας ευαγγελικά κείμενα, ενώ η αγγελική φωνή του π. Ρωμανού Αναστασιάδη μας οδηγεί στο πνεύμα των ημερών.
Θεωρούμε πάντως ότι το μυστικό της επιτυχίας που παρουσιάζει το έργο είναι η συμμετοχή εφήβων όπως η Εύα Πολιτάκη και παιδιών όπως η Ρένια και Ναταλία Φραγκεδάκη, Ευαγγελία και Γεωργία Μεργέμογλου, Δημοσθένης Ακουμιανάκης. Εκείνα όμως που δείχνουν σημεία μεγάλης εξέλιξης στον καλλιτεχνικό χώρο είναι η Ευσεβία Μεργέμογλου και ο Παντελής Πολιτάκης. Η Ευσεβούλα, ιδίως, με το βλέμμα της που αγγίζει τις πιο ευαίσθητες χορδές μας, αποτελεί και σαν εικόνα μόνο έργο τέχνης. Και δικαιώνει την παροιμία που λέει «το μήλο κάτω από την μηλιά» αφού πρόκειται για την κόρη του πολυτάλαντου Κωστή Μεργέμογλου.
Ευχάριστη έκπληξη για μας ήταν και η συμμετοχή της δικής μας Ελπίδας Αριστείδου που όπως διαπιστώνουμε θα πρέπει να μας δώσει εκ νέου δείγματα του ταλέντου της και στον καλλιτεχνικό τομέα.
Το έργο προβάλλεται στο διαδίκτυο με ελεύθερη πρόσβαση και τα σχόλια, ιδιαίτερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, θεωρούμε ότι απαιτούν από την Εύα να μας παρουσιάσει σύντομα και νέα της καλλιτεχνική δουλειά πέρα από την ιστορία του Καρναβαλιού, ταινία τεσσάρων ωρών, σε ενότητες ωριαίες, που θα απολαύσουμε τις επόμενες εβδομάδες.
Ε.Α.

Αφήστε μια απάντηση