ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΛΟΝΤΖΑΣ

ΣΥΝΤΟΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΚΡΗΤΙΚΟ ΖΩΓΡΑΦΟ ΓΕΩΡΓΙΟ ΚΛΟΝΤΖΑ (1540-1608)

Ανεπανάληπτο Εικονογράφο του Ματθαίου Καλλέργη

Οι συνημμένες σπάνιες Μικρογραφίες, από τη ζωή και τη θανή του Βυζαντινάρχοντα Ματθαίου Καλλέργη, είναι Εργα του διασημου Κρητικου Καλλιτέχνη Γεωργίου Κλοντζά.

Ο ίδιος γεννήθηκε στον Χάνδακα. Στοιχεία για τη ζωή του σημειώνονται σπάνια.  Παρα ταύτα, πολλοί ιστορικοί ασχολήθηκαν μερικές και μ’ευκαιρία με αυτόν το εκλεκτό δημιουργό.

Του Γ. Κλοντζά εναπόκειται, στη Μαρκιανή Βιβλιοθήκη της Βενετίας ΚΩΔΙΚΑΣ με πλήθος Μικρογραφιών του ίδιου ως κείμενα σύντομα ενημερωτικά των εν λόγω εικόνων. Καθώς τα θέματα των παραστάσεων του λαμβάνονται από πλαίσια , μυθολογικά, θρησκευτικά, ιστορικά χρονικών ορίων και ποικίλων τόπων, γίνεται φανερή η πολυμάθεια του καλλιτέχνη ώστε να χαρακτηρίζεται και ως λόγιος .

Εξ ‘αλλου, η ενασχόληση του ζωγράφου με τον Ματθαίο Καλλέργη, τον πολέμαρχο και τον ανθρωπιστή και μάλιστα σ’ ένα ειδικά για τον εξαίρετο Βυζαντινάρχοντα γραμμένο κείμενο του, εκφράζει τον θαυμασμό του προς αυτόν. Και πράγματι , ο Ματθαιος Καλλέργης, παρα τους ανώτατους τίτλους ευγένειας, με τους οποίους τον ειχε τιμήσει η Γαληνοτάτη , δε δίστασε , με επιστολή του προς αυτή, να υπερασπισθεί τον σκληρά για εκείνον τον καιρό δοκιμασμένο Κρητικό λαό.  Τέλος  , ο Γ. Κλόντζας  θλίβεται βαθύτατα για τον εγκληματικό θάνατο του υπεράξιου εκείνου ηγέτη

ΤΟ ΕΡΓΟ :  «Ο ΖΩΓΡΑΦΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΛΟΝΤΖΑΣ (1540-1608) ΚΑΙ ΑΙ ΜΙΚΟΡΓΡΑΦΙΑΙ ΤΟΥ ΚΩΔΙΚΟΣ ΑΥΤΟΥ» ΑΘΗΝΑΙ 1977 ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΠΑΛΙΟΥΡΑ

Το εμπεριστατομένο ως ανω έργο υποβλήθηκε ως «Διδακτορική Διατριβή» στη φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από τον ερευνητή Αθαν. Δ. Παλιουρα. Εγκρίθηκε στις 18-12-1975.

Σύγχρονα, πιστεύουμε, αποτελεί έργο μοναδικό για το περιεχόμενο του, αλλα και την επιστημονική δομή και πληρότητα.

Προσωπικά μας επιτρέπεται να αναφέρω ότι με τα πολύτιμα ιστορικά στοιχεία και ιδίως με τις Μικρογραφίες του Γ. Κλοντζά, ζήτησα να φωτισθεί , ει δυνατόν, περισσότερο η φυσιογνωμία του Ματθαίου Καλλέργη.

Ηταν ο κάτοχος, σε ολόκληρο το Φέουδο του Αριου! Μέσα σ’αυτό, βρίσκονται τα περιλαμβανόμενα σε τούτο το βιβλίο « Ρεθυμνιώτικα χωριά».

Εκφράζω θερμότατες ευχαριστίες προς τον Ερευνητή, συγγραφέα, καθηγητή κ. Αθ. Παλιούρα.

Αφήστε μια απάντηση