«Αντιστάσεως έπος»

ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΣΠΟΥΔΑΙΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ

«Αντιστάσεως έπος»: Ένα σημαντικό καλλιτεχνικό γεγονός αποτέλεσε η συναυλία

• Για πρώτη φορά παρουσιάστηκε έργο να υμνεί το μεγάλο αυτό γεγονός

Μυσταγωγία εθνικής μνήμης, λιτανεία κειμηλίων λεβεντιάς της Ρωμοσιοσύνης χαρακτήρισαν θεατές και ακροατές του έργου, τη συναυλία με το «Αντιστάσεως Έπος» του Μπάμπη Πραματευτάκη σε ποίηση και κείμενα Εύας Λαδιά.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος π. Νικόλαος Νικηφόρος, ο δήμαρχος κ. Γιώργος Μαρινάκης, η αντιδήμαρχος Ρεθύμνου στον Τουρισμό και στον Πολιτισμό κ. Πέπη Μπιρλιράκη, ο αντιδήμαρχος Αγίου Βασιλείου κ. Γιάννης Νεκτάριος Χαραλαμπάκης, ο Φρούραρχος κ. Μυστράκης, η δημοτική σύμβουλος κ. Ελευθερία Μιχάλα, ο πολιτευτής κ. Νίκος Μαλλιαρός, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Κώστας Δανδουλάκης, εκπρόσωποι εφέδρων, ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός κ. Μανούσος Παραγιουδάκης, ο ανώτερος αξιωματικός ε.α της ΕΛΑΣ κ. Βασίλης Αποστολάκης, οι πρώην δήμαρχοι Τυμπακίου κ. Αντώνης Χαραλαμπάκης, και πρώην Φοίνικα κ. Στέλιος Κλειδής, ο εκδότης κ. Μανόλης Χαλκιαδάκης, ο πρόεδρος του Βενζέλειου Ωδείου Χανίων κ. Αντωνογιαννάκης και αρκετός κόσμος που είχε κατακλύσει την αίθουσα του Ωδείου.
Με τον άριστο συντονισμό εκ μέρους του Πολιτιστικού Ρεθύμνου του κ. Κώστα Μεργέμογλου, συνεπικουρούμενο από τον εκλεκτό συμπολίτη κ. Αριστείδη Μιχελουδάκη, η εκδήλωση ξεκίνησε με προλόγισμα του επίτιμου αρχηγού ΓΕΕΘΑ κ. Μανούσου Παραγιουδάκη, που αφού εξήρε την Περιφερειακή Ενότητα που τίμησε το Ρέθυμνο με μια παγκόσμια πρώτη ενός έργου αμιγώς αναφερομένου στην Εθνική Αντίσταση, αναφέρθηκε στη συμβολή των δημιουργών Μπάμπη Πραματευτάκη και Εύας Λαδιά στην ποιοτική άνοδο του πολιτιστικού γίγνεσθαι και στα όσα γράφτηκαν από κορυφαίους πολιτικούς και αντιστασιακούς διεθνώς για την Αντίσταση.
Είπε μεταξύ άλλων: «Η αποψινή εκδήλωση αποτελεί μια αφύπνιση της ιστορικής μνήμης γιατί ξεδιπλώνει τις πτυχές ενός από τα σημαντικότερα γεγονότα της ελληνικής πραγματικότητας που είναι η Εθνική Αντίσταση.
Μια μεγάλη αρετή του Έλληνα ανεξάρτητα από ιδεολογία, θρησκεία, πολιτική σκέψη.
Ανατρέχοντας στην περίοδο εκείνη που με ελάχιστα έως ανύπαρκτα μέσα ο στρατός μας έγραφε την εποποιία του 40 διαπιστώνουμε το μεγαλείο της φυλής μας. Υπάρχουν όμως και φράσεις, ρήσεις από το απώτατο παρελθόν που το επιβεβαιώνουν. Είναι το Η ταν η επί τας της Σπαρτιάτισσας μάνας. Είναι το «τηδε κείμεθα τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι» των ηρώων που έκαναν τις Θερμοπύλες μνημείο δόξας και εθνικής υπερηφάνειας Είναι τα παραδείγματα που μας δίνει άφθονα η ελληνική ιστορία με το Μανιάκι, το Κούγκι, το Αρκάδι..…
Φωτεινά ορόσημα που καθόρισαν και καθορίζουν την πορεία του έθνους μας.
Η χώρα μας ποτέ δεν διεκδίκησε εδάφη. Ήθελε και θέλει πάντα μια ειρηνική συνύπαρξη με τους άλλους λαούς. Η μόνη αναμέτρηση που επιδιώκει είναι ανάμεσα στο πνεύμα, την επιστημονική έρευνα για το καλό της ανθρωπότητας, τον αγώνα του ωραίου και του αληθινού στο στίβο.
Όποτε όμως απειλήθηκε η ακεραιότητά της δεν δίστασε να θυμίσει τα ιδεώδη της που είναι η διαφύλαξη κάθε ιερού και όσιου που την καθιστά κράτος αυθύπαρκτο.
Στο έργο που ακολουθεί η έμπνευση του κ. Μπάμπη Πραματευτάκη, ανέδειξε το στίχο της κ. Εύας Λαδιά που περιγράφει τις μεγαλειώδεις στιγμές του έθνους μας όταν μετά την ναζιστική εισβολή οι Έλληνες κάθε φύλου και ηλικίας οργανώθηκαν στην Αντίσταση για να διώξουν τελικά τα μαύρα νέφη της σκλαβιάς από τον ουρανό μας.
Θεωρώ εύστοχο τον τίτλο «Ηφαιστείου Απόκρισις» που αναφέρεται σε ένα από τα μέρη του έργου. Γιατί μια απόκριση ηφαιστείου που είναι έτοιμο να εκραγεί ήταν η Αντίσταση. Και από την έκρηξη της ταπεινώθηκε ένας πανίσχυρος δυνάστης που είχε να επιδείξει μόνο τη δύναμη των όπλων. Με τα όπλα της ψυχής τον αντιμετώπισε ο Έλληνας και δικαιώθηκε.
Κλείνω προσυπογράφοντας τις επικλήσεις στο τελευταίο μέρος του έργου. Εξελού κύριε τους απογόνους ημών από ψευδεπίγραφα ηρώων και σώσον ημάς από τύψεις ακούσιας μέθεξης εις ζητωκραυγάς υπέρ καπηλευτών δόξας.
Ας απολαύσουμε λοιπόν ένα έργο που υμνεί την αντίσταση του λαού μας που πολέμησε για τη λευτεριά του υπακούοντας μόνο στις προγονικές παρακαταθήκες και όχι σε στρατευμένες επιλογές.
Και ας τιμήσουμε με τον τρόπο αυτό την Αντίσταση, που όπως αναφέρεται και στο έργο οριοθετεί, θεσμοθετεί και κληροδοτεί κώδικες συνείδησης και τα αριστεία αυτών».
Στη συνέχεια διαβάστηκε μήνυμα του περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρου Αρναουτάκη για τη σημασία της συνένωσης των καλλιτεχνικών δυνάμεων του νησιού σε έργα πνοής που τιμούν την Κρήτη, ενώ οι οργανωτές εξήραν την τεράστια συμβολή της αντιπεριφερειάρχη κ. Μαρίας Λιονή στην οργάνωση της τόσο σημαντικής αυτής συναυλίας που αποτελεί σταθμό στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου.
 
Εκδήλωση που τιμά τις παραδόσεις
Στο μήνυμά του ο περιφερειάρχης Κρήτης κ. Αρναουτάκης ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Χαιρετίζω με ιδιαίτερη χαρά την εκδήλωση που τιμά τις πολιτιστικές παραδόσεις του νησιού μας. Η συνένωση για πρώτη φορά τόσο σημαντικών καλλιτεχνικών αξιών από Ηράκλειο, Ρέθυμνο και Χανιά, σε ένα αποτέλεσμα που τιμά την πεμπτουσία ύπαρξης του Κρητικού την Αντίσταση αποδεικνύει πόσο μπορεί να επιτύχει το «μπορώ» όταν υπάρχει το «θέλω».
Δεν πρόκειται για μια παραγωγή εξαντλητική από πλευράς δαπανών. Είναι όμως μια πολύτιμη τεκμηρίωση της πάγιας φιλοσοφίας μας ότι η Κρήτη μας μπορεί να ελπίζει σε μια διαρκή πολιτιστική αναβάθμιση διεθνών προδιαγραφών στηριζόμενη κυρίως στο καλλιτεχνικό της δυναμικό και ενισχύοντας κάθε ιδιωτική πρωτοβουλία των ανθρώπων που εκπροσωπούν τις τέχνες και τα γράμματα στον τόπο του καθένας.
Οι άνθρωποι αυτοί δίνουν αξία σε κάθε πολιτιστικό γεγονός και αξίζουν τον έπαινο και της ηθική μας στήριξη.
Λυπάμαι που λόγοι ανεξάρτητοι της θέλησής μου δεν επέτρεψαν την παρουσία μου. Ελπίζω στις επόμενες διοργανώσεις να είμαι παρών. Με τα θερμά μου συγχαρητήρια στο συνθέτη κ. Μπάμπη Πραματευτάκη για την εμπνευσμένη του αυτή δημιουργία που μας βοηθά να τιμήσουμε την Εθνική Αντίσταση με μεγαλύτερη λαμπρότητα και στους συντελεστές που την παρουσιάζουν εύχομαι καλή επιτυχία και στις επόμενες δημιουργίες τους».
Μια αρετή στο γονίδιο κάθε Έλληνα
Η κ. Λιονή που υπηρεσιακοί λόγοι την κράτησαν μακριά αναφέρει στο πρόγραμμα της εκδήλωσης σχετικά: «Η Αντίσταση αρετή στο γονίδιο κάθε Έλληνα αποτελεί πάντα το κορυφαίο κεφάλαιο της ιστορίας μας.
Επώνυμοι και ανώνυμοι αγωνιστές έδωσαν το είναι τους σε χαλεπούς καιρούς για την εθνική κυριαρχία και αξιοπρέπεια.
Ανεξάρτητα πολιτικών θέσεων και απόψεων η Αντίσταση είναι το μεγάλο γεγονός που θα πρέπει να τιμάται ανάλογα.
Κι είναι ιδιαίτερη χαρά για την Περιφερειακή Ενότητα να συμπεριλαμβάνει στο πρόγραμμα της πολιτιστικής της δραστηριότητας την αποψινή εκδήλωση.
Το κύρος και η αστείρευτη έμπνευση του κ. Μπάμπη Πραματευτάκη που τιμά τον τόπο μας με τις δημιουργίες του και το πάθος για τον πολιτισμό που διακατέχει τους συνεργάτες του μας δίνουν ένα ακόμα ποιοτικό έργο που μας επιτρέπει φέτος να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στον εορτασμό της Ημέρας Εθνικής Αντίστασης, κάτι που αποτελεί επιθυμία χρόνων. Τους ευχαριστούμε γι’ αυτό και τους ευχόμαστε συνέχεια στο έργο που επιτελούν προβάλλοντας τις καλλιτεχνικές αξίες του τόπου μας».
Ακολούθησε μουσική πανδαισία
Στη συνέχεια πήραν θέση στη σκηνή οι μουσικοί από Ηράκλειο, Βενιζέλειο Ωδείο Χανίων και Ρέθυμνο.
Όπως πάντα παρών στην ορχήστρα και εντελώς ανιδιοτελώς ο Αντώνης Μαυράκης (τρομπέτα), που εξακολουθεί να νοιώθει συναισθηματικά δεμένος με την προφορά του Μπάμπη Πραματευτάκη και στην Πειραματική Συμφωνική Ορχήστρα της οποίας ο Αντώνης υπήρξε ιδρυτικό μέλος.
Εντυπωσιακή ήταν η παρουσία της Μικτής τετράφωνης χορωδίας του Βενιζελείου Ωδείου Χανίων, των σολίστ Μαρίας Λαντζουράκη, Ρωμανού Σκουμπουρδή και Εύας Θανάση και των αφηγητών Φερενίκης Βαλαρή και Γιάννη Λαχνιδάκη.
Το ακροατήριο χειροκρότησε θερμά την είσοδο του μαέστρου κ. Γιώργου Αραβίδη εξπέρ πλέον στην ανάδειξη των έργων του Μπάμπη Πραματευτάκη.
Από τις πρώτες νότες δημιουργήθηκε η αίσθηση ότι ξεκινούσε μια μουσική πανδαισία. Το επιβεβαίωσε ο Ρωμανός Σκουμπουρδής με το πρώτο σόλο και η Μαρία Λαντζουράκη στη συνέχεια. Η μεγάλη έκπληξη ήταν η χορωδία Concordia. Ένα φωνητικό σύνολο με απόλυτη πειθαρχία στη μπαγκέτα του μαέστρου Γιώργου Αραβίδη. Μια χορωδία υψηλών καλλιτεχνικών αναζητήσεων που αποτελεί εύσημο δημιουργικής δράσης και δείγμα της τεράστιας επάρκειας γνώσεων που διακρίνει τη μαέστρο της χορωδίας κ. Δέσποινα Δρακάκη.
Εντυπωσιακό και το σόλο της Εύας Θανάση στο μοιρολόι της μάνας πατρίδας.
Η Φερενίκη Βαλαρή ξεδίπλωσε μια άλλη πτυχή του πολυσήμαντου ταλέντου της αυτή τη φορά στην απαγγελία ενώ και ο Γιάννης Λαχνιδάκης που τον είχαμε αναζητήσει μας χάρισε για μια ακόμα φορά μια αισθαντική απαγγελία που φόρτιζε το συναίσθημα.
Ο Μπάμπης Πραματευτάκης απέδειξε για μια ακόμα φορά πόσο μεγάλος δημιουργός είναι και πόσο εποικοδομητική είναι πάντα η συνεργασία του με την Εύα Λαδιά.
Περιμένουμε ανυπόμονα τις επόμενες συναυλίες του έργου στου Πρέβελη και στα Χανιά με την ευχή αυτές οι τόσο σοβαρές συνεργασίες Ωδείων, καλλιτεχνών και μουσικών να έχει την ίδια εντυπωσιακή συνέχεια.

Αφήστε μια απάντηση