ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΛΑΙΤΗΣ

Ο Ανδρέας Πλαΐτης γεννήθηκε το 1952 ,γιος του Εμμανουήλ και της Ελένης το γένος Μιχάλα.

Οι γονείς του αντιλήφθηκαν από τα 8 του χρόνια την αγάπη του για τη μουσική.

Έτσι τον γράφουν στο Ωδείο για να μάθει μουσική και ακορντεόν με την ΚοκόΛιονή στο Ελληνικό Ωδείο.

Στα 11 γράφεται  και στη Δημοτική Φιλαρμονική  , με Μαέστρο τον Κώστα Αποστολάκη για να μάθει κλαρίνο  και κρουστά  για την Μπάντα ενώ στις Ορχήστρες συμμετέχει με το ακορντεόν.

Παράλληλα κάνει μαθήματα πιάνου με τη Δανάη Μαραγκουδάκηγ,ια να μπορεί να παίζει και Αρμόνιο .

Άριστος Μαθητής και επιμελής σε κάθε μουσικό καθήκον φθάνοντας στην εφηβεία αρχίζει να συνδιοργανώνει με άλλους νέους συγκροτήματα,  παίζοντας ακορντεόν , αρμόνιο και κρουστά.

Εγκαταλείπει την ιδέα να γίνει γιατρός γιατί η Μουσική είναι η μοναδική του προτεραιότητα.

Έτσι το 1970 ανεβαίνει στην Αθήνα ,φοιτά στο Ελληνικό Ωδείο με καθηγητή τον Μιλτιάδη Κουτούγκο για ανώτερες σπουδές.

Το 1972 διακόπτεται η αναβολή του από το καθεστώς που διακόπτει γενικά όλες τις φοιτητικές αναβολές.

Στο στρατό ανακαλύπτεται η μουσική του δεινότητα με αποτέλεσμα να αρχίσει να οργανώνει ορχήστρες και να συμμετέχει στην Μπάντα της 2ης Μεραρχίας παίζοντας κλαρίνο και κρουστά.

Επιστρέφοντας στο Ρέθυμνο το 1975 δίνει εξετάσεις στο Υπουργείο Παιδείας και διορίζεται Διοικητικός Υπάλληλος στο γραφείο της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Η αγάπη του και το ταλέντο του στη μουσική τον φέρνει ξανά κοντά στον Κώστα Αποστολάκη και το 1983 ξαναστήνουν τη Δημοτική Φιλαρμονική ενώ παράλληλα ολοκληρώνει τις ανώτατες μουσικές του σπουδές.

Μετά την επιτυχία του  στο διαγωνισμό του Υπουργείου Παιδείας, διορίζεται ως καθηγητής Μουσικής αρχικά στο Τυμπάκι και στο Σπήλι.

Το 1991 έρχεται  στο Μουσικό Σχολείο που έχει αρχίσει να ανθεί στην πόλη ,

αρχικά ως καθηγητής και στη συνέχεια ως Υποδιευθυντής μέχρι τη συνταξιοδότησή του.

Παράλληλα υπηρετεί στη Φιλαρμονική ως δάσκαλος στη συνέχεια ως Αρχιμουσικός έως το

2009 που αναγκάστηκε να παραιτηθεί.

Έχει συνεργαστεί με σπουδαίους Συνθέτες και Μουσικούς  , συμμετείχε ενεργά στην Πειραματική Συμφωνική Ορχήστρα με Μαέστρο τον Μπάμπη Πραματευτάκη σε δικές του και άλλες συνθέσεις.

Η πρόοδος των μαθητών του και η ανάδειξή τους σε σπουδαίους ανθρώπους  και καλλιτέχνες, είναι η μεγαλύτερη του ικανοποίηση.

Λάτρης της πόλης και του εθελοντισμού συμμετέχει ανελλιπώς σε κάθε μουσική δραστηριότητα της πόλης αλλά και σε άλλες πόλεις της χώρας και του εξωτερικού με τη Φιλαρμονική , με το Μουσικό Σχολείο αλλά και μόνος του μέχρι σήμερα.

Οι καντάδες κατά την περίοδο της Αποκριάς σηματοδοτούνται από την παρουσία του που αποτελεί έμπνευση για συμμετοχή πολλών μουσικών και χορωδών αλλά και όλων που αθρόα συμμετέχουν.

Έτσι οι καντάδες γίνονται ένας πολιτιστικός θεσμός που άρχισε το 1988 δίνοντας ένα ξεχωριστό στίγμα στα Ρεθεμνιώτικα , Αποκριάτικα δρώμενα.

Ο Ανδρέας ή Άκης Πλαΐτης μέχρι σήμερα ως Μουσικός με την εμπειρία και τη γνώση των πολλών χρόνων ενασχόλησης με τη Μουσική ,συνεχίζει να προσφέρει σε κάθε μουσικό κάλεσμα ενώ είναι ένα από τα πιο ενεργά μέλη της ομάδας Εμείς και Εμείς που έχει να επιδείξει εκτός τις αποκριάτικες συμμετοχές της και πλούσιο πολιτιστικό , καλλιτεχνικό και κοινωνικό έργο.

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση