Μαριέλλα Βιτώρου: Μια πολυδιάστατη καλλιτεχνική αξία που τιμά το Ρέθυμνο

Μαριέλλα Βιτώρου: Μια πολυδιάστατη καλλιτεχνική αξία που τιμά το Ρέθυμνο
 • Δίνει με το ταλέντο της περιεχόμενο σε κάθε θέμα με διαπολιτισμική σημασία
Ήταν ευλογία για την κοινωνία που έφτασα πριν κάποια χρόνια στο Ρέθυμνο, να μεγαλώνουν παιδιά που, από νωρίς, έδειχναν ότι θα εξελιχθούν σε σημαντικές προσωπικότητες.
Η πορεία τους στη ζωή δικαίωσε κάθε προσδοκία και σήμερα τα καμαρώνουμε που διαπρέπουν στον τομέα που επέλεξαν.
Όσο για τις μαμάδες, εκεί που σμίγαμε στο δρόμο ή στα μαγαζιά, γιατί τότε είχαμε όλοι χρόνο για μια κουβεντούλα, έστω στο πόδι, δεν έχαναν την ευκαιρία να μοιραστούν τις αγωνίες τους για το καμάρι τους που έδειχνε πως έχει ευλογηθεί περισσότερο από τη φύση.
Έτσι πολλές φορές συμμεριζόμουν την αγωνία της καλής μου φίλης Λίτσας για την κόρη της Μαριέλλα που γεννήθηκε με το θείο χάρισμα της αγγελικής φωνής. Ήταν κι όμορφη από μικρό παιδί.
Όπως θέλει όμως πάντα ο Θεός η Μαριέλλα βρήκε και τον δρόμο της και απέδειξε ότι όταν ένα παιδί μεγαλώνει σωστά τότε η επιτυχία του στη ζωή είναι εξασφαλισμένη.
 
Μια πορεία γεμάτη σκληρή δουλειά
Η Μαριέλλα Βιτώρου είχε το προνόμιο να μεγαλώσει με την παρουσία ενός εξαιρετικού πατέρα, καλού οικογενειάρχη και παραδοσιακού Ρεθεμνιώτη και μιας μητέρας που μπορεί να υπηρέτησε τη Β/θμια Εκπαίδευση με συνέπεια και υπευθυνότητα αλλά μας κατέπληξε με τη χαρισματική της επίδοση στο χρωστήρα και άλλα της ταλέντα. Ήταν από τις πρώτες κυρίες που απέκτησαν κατάρτιση στη μηχανοργάνωση και την περίμενε λαμπρή καριέρα σε μεγάλα κέντρα και οργανισμούς, εκείνη όμως προτίμησε την οικογένεια και την πατρική εστία από τις εφήμερες δάφνες μακριά από την γενέθλια γη. Αυτό το πρότυπο μάλλον ακολούθησε και η κόρη της.
Μεγάλωνε η Μαριέλλα διαπρέποντας σε κάθε τομέα σπουδών που ακολουθούσε. Ενώ όμως αρκούσε η σπάνια φωνή της και μόνο για να διεκδικήσει λαμπρή καριέρα, εκείνη δεν ξεδίψασε ποτέ τη γνώση και την εμπειρία στον ερευνητικό τομέα. Και για να φθάσει σήμερα να υπηρετεί την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση όπου, διδάσκει Γαλλική Γλώσσα και Ορολογία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης ως μέλος ΕΕΠ άφησε έντονα τα ίχνη της από όπου κι αν πέρασε τιμώντας την εκπαίδευση όπως στο Γυμνάσιο Κοξαρές και το Μουσικό Γυμνάσιο, αλλά και σε άλλα Γυμνάσια Ρεθύμνου και Ηρακλείου, στα σεμινάρια για καθηγητές Γαλλικών του CLA (Κέντρο Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας) του Πανεπιστημίου της Franche-Comté στην Besançon της Γαλλίας. Διετέλεσε επίσης υπεύθυνη για την υλοποίηση των εξακτινωμένων προγραμμάτων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης του ΠΕΚ στον Ν. Ρεθύμνης για το σχολικό έτος 2007-2008.
Ειλικρινά χάνω το λογαριασμό προσπαθώντας να παρακολουθήσω την εξέλιξή της από ένα πολυσέλιδο βιογραφικό.
Γιατί η Μαριέλα Βιτώρου που επιμένει να δημιουργεί στους πιο χαμηλούς τόνους, δεν είναι μόνο καθηγήτρια με ακαδημαϊκή καριέρα, δεν είναι απλά καθηγήτρια φωνητικής και άριστη μουσικός έχει ακόμα επάρκεια και άδεια διδασκαλίας Αγγλικών. Κατέχει στα Ισπανικά: Diploma Básico de Español, ενώ δεν την άφησε αδιάφορη κανένας τομέας της σύγχρονης τεχνολογίας.
Όσο για τις μουσικές της σπουδές από πού να βάλουμε αρχή. Κατέχει Δίπλωμα Μονωδίας (Άριστα) από το Ελληνικό Ωδείο Παράρτημα Ρεθύμνου, Πτυχίο Μονωδίας. (Άριστα) από το Δημοτικό Ωδείο Ηρακλείου, Πτυχίο Αντίστιξης. (Λίαν Καλώς) από το Ωδείο Αναγέννηση Αθηνών, Πτυχίο Πιάνου. (Άριστα) από το Ελληνικό Ωδείο Αθηνών και Πτυχίο Αρμονίας (Ειδικό Αρμονίας) από Ελληνικό Ωδείο Αθηνών.
Και δεν τελειώσαμε. Η Μαριέλλα Βιτώρου εξάντλησε και όλες τις βαθμίδες γνώσης που αφορούν μια κόσμια σκηνική παρουσία παρακολουθώντας ανάλογα σεμινάρια.
Απέκτησε δηλαδή μοναδική εμπειρία για τη διαχείριση φωνής και παρουσίας σε συνέδρια και άλλες επιστημονικές εκδηλώσεις, εφόδιο ιδανικό για να αξιοποιηθεί περισσότερο από το Πανεπιστήμιο που διδάσκει τώρα.
Δεν υπάρχει τομέας παιδαγωγικής και μουσικής που να μην έχει παρακολουθήσει ενεργά περισσότερο για δική της ευχαρίστηση και λιγότερο για να εμπλουτίζει το φάκελό της που είναι ήδη ογκωδέστατος από βεβαιώσεις και πιστοποιητικά.
Μια τόσο σκληρή δουλειά είναι φυσικό να έχει άμεση δικαίωση. Έτσι η συμμετοχή με τη Γ’ Τάξη του Μουσικού Σχολείου Ρεθύμνου στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Γαλλοφωνίας με τίτλο «Invitation au Voyage» πέτυχε σημαντική διάκριση. Και δεν ήταν η μόνη. Η σύνθεση της ομάδας συμμετοχής διαφέρει μόνο.
 
Μεγάλες καλλιτεχνικές στιγμές
Έτσι κατάφερε κάθε της προσπάθεια στον αμιγώς καλλιτεχνικό χώρο να μην περνά απαρατήρητη, όπως το Ρεσιτάλ στο Ωδείο Ρεθύμνου με τίτλο Έρωτα εσύ σε συνεργασία με τον Μανώλη Κανακάκη και Μαρία Ιορδανίδου η Μουσικοθεατρική παράσταση στο Ωδείο Ρεθύμνου με τίτλο Une femme, une voix, Μια γυναίκα μια φωνή σε συνεργασία με τους Γιάννη Κιαγιαδάκη, Αντώνη Μαυράκη, Κατερίνα Χριστουλάκη, Ελένη Αλμπαντάκη και σε σκηνοθεσία Θωμά Καντιφέ. Ακολούθησαν οι συναυλίες με τίτλο Une femme, une voix, Μια γυναίκα μια φωνή, στο Ηράκλειο (Απρίλιος 2013), στο Θέατρο Ερωφίλη στη Φορτέτζα (Σεπτέμβριος 2013), στο Μεγάλο Αρσενάλι στα Χανιά (Νοέμβριος 2013), στο Κινηματοθέατρο Ρέξ στον Αγιο-Νικόλαο και στην Besançon της Γαλλίας (Ιούλιος 2013, Ιούλιος 2014, Ιούλιος 2015, Ιούλιος 2017), στην Απανεμιά στην Αθήνα (2016, 2017). Αύγουστος 2014: Παρουσίασε επίσης σε συνεργασία με τον Γιάννη Κασσωτάκη και τη Λίλυ Δάκα τον Μεγάλο Ερωτικό του Μάνου Χατζιδάκι στο Μικρό Κηποθέατρο Μάνος Χατζιδάκις στο Ηράκλειο. Αύγουστος-Σεπτέμβριος 2018:
Συμμετείχε ακόμα ως σολίστ σε συναυλίες της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων του Δήμου Ρεθύμνου με μαέστρο τον Ρίνο Κρίστ, σε συναυλίες καθηγητών του Μουσικού σχολείου Ρεθύμνου, σε συναυλίες του Μουσικού Καρπού, σε συναυλίες του συνθέτη Μπάμπη Πραματευτάκη και στο Μουσικό του Εικονόδραμα «Αδελφή μου Θάλασσα». Στο ενεργητικό της είναι και η πρώτη εκτέλεση των τραγουδιών του Νίκου Καργάκη «Ανθισμένο πέλαγο» και «Μέσα στις θαλασσινές σπηλιές».
 
Ένας δημιουργός σχολιάζει
Έχει να πει για τη Μαριέλλα Βιτώρου ο καταξιωμένος μας συνθέτης Μπάμπης Πραματευτάκης:
«Στην κ. Βιτώρου διέκρινα πάντα μια συνεπή καλλιτέχνιδα που από τις εξετάσεις της κιόλας στο Ωδείο, φαινόταν πως θα εξελιχθεί σημαντικά.
Με τίμησε με τη συμμετοχή της σε συναυλίες μου ως σολίστ αναδεικνύοντας ιδανικά τα μέρη που της εμπιστεύθηκα και από πλευράς τεχνικής αλλά και με το συναισθηματικό υπόβαθρο που επέβαλε το θέμα. Έχει μια τρομερή άνεση εμβαθύνοντας στο μουσικό κείμενο όταν άλλοι χρειάζονται ώρες προετοιμασίας.
Θυμάμαι, είχαμε μια τιμητική για την επιφανή μας ποιήτρια Χρυσούλα Δημητρακάκη και θέλησα να της τονίσω μερικά ποιήματα. Με μεγάλο δισταγμό απευθύνθηκα στην κ. Μαριέλλα γνωρίζοντας το υπερφορτωμένο της πρόγραμμα. Κι εκείνη μου έδωσε τη χαρά, σχεδόν πρίμα βίστα να ερμηνεύσει εκείνα τα τραγούδια και μάλιστα με τόση επιτυχία. Όπως προανέφερα αυτό που χαρακτηρίζει την κα Βιτώρου είναι η αμεσότητα που αποκτά με το μουσικό κείμενο και η ερμηνευτική του απόδοση μέσα στο πνεύμα του συνθέτη. Κάτι που δεν είναι τόσο απλό όσο φαίνεται…».
 
Επιτυχίες με το Alma Libre
Η επιθυμία της Μαριέλλας για ψηλότερες κορφές καλλιτεχνικής αναζήτησης δεν της επέτρεψε να επαναπαυθεί στις επάξια αποκτηθείσες δάφνες της.
Παίρνει την πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός φωνητικού συνόλου των Alma Libre, με το οποίο μας έχει δώσει ανεπανάληπτες μουσικές παραστάσεις από το 2011 που ιδρύθηκε μέχρι σήμερα.
Όπως θα ξέρουν οι αναγνώστες που με παρακολουθούν χρόνια γράφω για μια εκδήλωση μόνο όταν με αγγίζει το αποτέλεσμα. Ήταν επόμενο λοιπόν ότι δεν θα άφηνα καμιά από τις εκδηλώσεις αυτές ασχολίαστη, με την ικανοποίηση ότι εξέφραζα τους περισσότερους θεατές και ακροατές.
Μα πως θα μπορούσα να μείνω αδιάφορη παρακολουθώντας παραστάσεις όπως «Άκου ένα όνειρο ψυχή μου», «Να ‘χεις φτερά» 2013, «Μπάρ το Ναυάγιο» 2014, «Κολωνάκι – Τζιτζιφιές», «Πάμε ξανά στα θαύματα» και τώρα « Με φωνάζουν μελαχροινή».
Αυτό το τελευταίο που θα απολαύσει και το κοινό του Ρεθύμνου μετά από θριαμβευτικές εμφανίσεις στο Ηράκλειο, στα Χανιά και στον Άγιο Νικόλαο έγινε αφορμή για το αφιέρωμα αυτό που οφείλαμε από καιρό στη Μαριέλα.
Η παράσταση «Με φωνάζουν Μελαχρινή» είναι ένας περίπλους σε χώρες της Μεσογείου. «Μια γυναίκα, μικρές ιστορίες, μεγάλοι λαοί. Μεσόγειος είναι η θάλασσα, είναι ο ήλιος, ο έρωτας, ο πόνος, η χαρά, η απόγνωση, η ελπίδα… Η Μεσόγειος είναι οι άνθρωποί της».
Στην παράσταση «Με φωνάζουν Μελαχρινή» συμμετέχουν επίσης καταξιωμένοι καλλιτέχνες όπως Γιάννης Κιαγιαδάκης: πιάνο. Μανώλης Κανακάκης: ακορντεόν, κανονάκι, τραγούδι. Αλέξανδρος Κανακάκης: πνευστά, μαντολίνο. Χρήστος Σαγιέντ: κρουστά.
Παραγωγή βίντεο: Αλέξανδρος Κιαγιαδάκης. Εμφανίζεται ο χορευτής: Σάκης Δημόπουλος. Σκηνοθεσία: Γιάννης Πετράκης.
Αυτό που μας εντυπωσιάζει σε κάθε παράσταση της Μαριέλλας Βιτώρου είναι η σωστή δομή, η ευρηματική θεματική και η σκηνοθεσία που υποστηρίζει το θέμα. Επίσης και η επιμέλεια του σεναρίου από την πολυτάλαντη καλλιτέχνιδα αποκαλύπτει χάρισμα και στον τομέα αυτό…
Είναι η γνήσια εκπρόσωπος της Ρεθεμνιώτικης παράδοσης στα Γράμματα και τις Τέχνες. Είναι το παράδειγμα εξαιρετικά προικισμένου ανθρώπου που προτίμησε να μείνει και να προσφέρει στην πόλη του και στο Πανεπιστήμιό του από το να ακολουθήσει λαμπρή καριέρα σε μεγάλες σκηνές τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Είναι το πρότυπο εκπαιδευτικού που δένεται συναισθηματικά με τους φοιτητές και σπουδαστές της κι έχει για τον καθένα τους πάντα ανοικτή την πόρτα του ενδιαφέροντός της. Κι ας έχει τόσες καλλιτεχνικές υποχρεώσεις.
Κι ας ήρθαν τόσο δελεαστικές προτάσεις κατά καιρούς για καριέρα στο εξωτερικό.
Σήμερα το βράδυ με το χειροκρότημά μας όταν τελειώσει ο μουσικός περίπλους στις χώρες της Μεσογείου, της οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ. Για την προσφορά της, για την αγάπη της στον τόπο της, για την ευκαιρία που μας δίνει να πιστέψουμε στο θαύμα μιας πολιτιστικής αναγέννησης αναδεικνύοντας το καλλιτεχνικό μας δυναμικό που ευτυχώς για το Ρέθυμνο είναι αρκετό και πολύ σημαντικό. Η περίπτωση της Μαριέλλας Βιτώρου βεβαιώνει του λόγου το αληθές.

Αφήστε μια απάντηση