Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΠΑΛΛΕΙ ΣΤΗΝ ΚΥΘΡΑΙΑ

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΤΗΣ ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ S2590001

 

 

 

 

 

Μια ιδιαίτερη  σχέση έχουν πια στο Ρέθυμνο με τη προσφυγική Κυθραία της Κύπρου.

Οι γυναικείοι φορείς της πόλης μας, τον Όμιλο Γυναικών Κυθραίας, που υπέγραψαν τον Οκτώβριο στη Λευκωσία το πρωτόκολλο αδελφοποίησης τους , έδωσαν μια νέα διάσταση στο θεσμό αυτό με τις δραστηριότητες τους.

Η πρόταση είχε γίνει πριν από δέκα μήνες, περίπου, από τον Ομιλο Κυθραίας.

Η Πρόεδρος του Ομίλου κ. Θεοδώρα Κνάη, αντιπροσωπευτικός τύπος Κυθρεώτισας που συνδυάζει την βαθειά πνευματική καλλιέργεια με το πηγαίο αγωνιστικό πνεύμα, είχε έρθει  σ’επαφή με τον Πολιτιστικό Οργανισμό Κρήτης, με αίτημα την αδελφοποίηση με τους γυναικείους φορείς.
Ο Π.Ο.Κ  φρόντισε να προχωρήσουν οι οργανωτικές διαδικασίες μέσω του Συντονιστικού Οργάνου Γυναικείων Οργανώσεων Ρεθύμνου και την π. Δευτέρα άρχισε η υλοποίηση ενός ονείρου μ ε συνθήκες ιδανικές , ανεπανάληπτες.
Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν:

Από το Λύκειο Ελληνίδων Ρεθύμνου οι κυρίες  Ελένη Λαγκουβάρδου, και Δέσποινα Καρινιωτάκη.

Από τη ΧΕΝ οι κυρίες  Ελένη Μισιρλή και Μαίρη Ταταράκη.

Από τη Νομαρχιακή Επιτροπή Ισότητας οι Κυρίες Ευαγγελία Παραγιουδάκη, και Στέλλα Μιχάλα.

Από την ΕΓΕ οι κυρίες Ελένη Αλεπίδη και Ελευθερία Πάπαδάκη.

Από το Συλλογο Γυναικών οι κυρίες Ελένη Δραμουντάνη και Βάσω Κυδωνάκη

Από το Εργατικό Κέντρο οι κυρίες Γιάννα Κεφαλογιάννη και Ελένη Γιουκάκη.

Από το Παιδικό Πολιτιστικό Κέντρο του Ε.Κ η κυρία Βάσω Ζιώγα- Δρουδάκη.

Από τους δημοσιογράφους οι διδες  Εμυ Μιχελιδάκη, Γεωργία Γυπαράκη.

Την αντιπροσωπεία τίμησαν  με τη συμμετοχή τους η κυρία Μαρία Τσιριμονάκη και η κ. Ασημένια Παπαδάκη- Καμάρη.

Το συντονισμό της αντιπροσωπείας είχε η  δημοσιογράφος κ. Ευα Λαδιά.

Περιοδικό Γυναικείων φορέων  «Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ»  Φεβρουάριος 1994 τεύχος 6.

 

S2590002

 

ΘΕΡΜΗ ΥΠΟΔΟΧΗ

Η Ρεθεμνιώτικη αντιπροσωπεία έφθασε στο αεροδρόμιο της Λάρνακας το πρωί της Δευτέρας, όπου της επεφύλαξε ενθουσιώδη υποδοχή το Δ.Σ του Ομίλου Κυθραίας, με επικεφαλής την Πρόεδρο κ. Θεοδώρα Κνάη.

Αμέσως άρχισε η εφαρμογή του προγράμματος επαφών με πρώτη επίσκεψη στον ΄Επαρχο Αμμοχώστου κ. Αθανασίου, ο οποίος και καλωσόρισε την αντιπροσωπεία με θερμά λόγια , εκφράζοντας το θαυμασμό του για τους Κρήτες, αναγνωρίζοντας και την προσφορά τους σε κάθε εθνικό προσκλητήριο.

Από την αντιπροσωπεία απάντησε η κ. Εύα Λαδιά ευχαριστώντας για τη θερμή υποδοχή και διαβεβαιώνοντας για την αμέριστη συμπαράστασή του Κρητικού λαού στον αγώνα των Κυπρίων.

Ακολούθως ο Δημος Λάρνακας παρέθεσε γεύμα στην αντιπροσωπεία την οποία καλωσόρισε ο Αντιδήμαρχος της πόλης.

Απαντώντας η κ. Γιάννα Κεφαλογιάννη εξέφρασε τη συγκίνηση και τις ευχαριστίες όλων για την αδελφική αντιμετώπιση της Ρεθεμνιώτικης Αντιπροσωπίας.

Στη συνέχεια έγινε προσκύνημα στον αχυρώνα Λιοπετρίου , τόπο θυσίας Κυπρίων αγωνιστών με την κατάθεση στεφάνου και ξενάγηση στην Αγία Νάπα, και στις περιοχές Πρωταρά, Παραλίμνι και Δερύνεια. Ηταν συγκλονιστική η επίσκεψη μεχρι την γραμμή του Αττίλα όπου με τα κύαλια διακρίνεται η Αμμόχωστος και άλλες κατεχόμενες περιοχές.

Το βράδυ το Συμβούλιο βελτιώσεως  Δερύνειας παρέθεσε δείπνο στην αντιποσωπεία στο οποίο παρεκάθισαν επίσης ο Επαρχος Αμμοχώστου , ο Δήμαρχος Κυθραίας, ο Πρόεδρος Δερύνειας κ. ά

Εδώ τη Ρεθεμνιώτικη αντιπροσωπεία εκπροσώπησε στον ευχαριστήριο λόγο η  πρόεδρος της ΕΓΕ κ.  Ελένη Αλεπίδου.

Περιοδικό Γυναικείων φορέων  «Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ»  Φεβρουάριος 1994 τεύχος 6.

 

 

 

ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΣΤΟΝ ΤΥΜΒΟ

Το πρωί της Τρίτης, η μέρα ξεκίνησε με επίσκεψη στον Τύμβο Μακεδονίτισσας όπου ε΄γινε κατάθεση στεφάνων . Ακολούθησε επίσκεψη στον πρόεδρο της Βουλής  κ. Γαλανό, στον ο οποίο μετέφερε τα φιλικά μας αισθήματα και την αγάπη του Κρητικού λαού η πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών  κ. Ελένη Δραμιτινού.

Η κ. Δραμιτινού  είπε:

Εξοχότατε κ.  Πρόεδρε της Κυπριακής Βουλής.

Εκλεκτές μας φίλες Κυθρεώτισσες,

Ευχαριστούμε από καρδιάς για τα θερμά σας λόγια και για την ιδιαίτερη τιμή που μας κάνατε να μας δεχθείτε στο εθνικό σας κοινοβούλιο – βάθρο της Δημοκρατίας-.

Για μας εχει ιδιαίτερη σημασία αυτή η επίσκεψη γιατι δυναμώνει τους δεσμούς μας για συνεχή επικράτηση της δημοκρατίας. Εμείς οι γυναίκες επιδιώξαμε τη γυναικεία παρουσία στα κέντρα  λήψης των αποφάσεων είναι ένα από αυτά είναι το Κοινοβούλιο.

Εδώ να σας μεταφέρουμε θερμόν αγωνιστικό χαιρετισμό των γυναικών Ρεθύμνου της Κρήτης και να επαναλάβουμε την συμπαράστασή μας στο δίκιο του αγώνα σας για ενιαία , ανεξάρτητη, αδέσμευτη ελεύθερη Κύπρο.

Ένας  λαός μεγαλουργεί από τα ερείπιά του δεν πεθαίνει ποτέ.
Εμείς σαν αδελφός λαός να πούμε τούτο.  Καταδίκη στους ενόχους και στους συνενόχους που με τις ενέργειές τους καταδικάζουν τους λαούς σε πόλεμο με τις ενέργειές τους  καταδικάζουν τους λαούς σε πόλεμο, θάνατο, προσφυγιά, κακουχίες.

Πρεπει να δυναμώσουμε το κίνημα της Ειρήνης όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά και στην Ελλάδα και αν διατρανώσουμε την απαίτηση μας για ζωή χωρίς φιλοπόλεμους προστάτες».

Περιοδικό Γυναικείων φορέων  «Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ»  Φεβρουάριος 1994 τεύχος 6.

 ΖΗΤΩ Η ΚΥΠΡΟΣ ΖΗΤΩ Η ΚΡΗΤΗ

Επόμενος σταθμός ήταν η Αρχιεπισκοπή Κύπρου, όπου ο αρχιεπίσκοπος κ.κ. Χρυσόστομος δέχτηκε με εγκαρδιότητα την αντιπροσωπεία.

Τον χαιρετισμό του Ρεθύμνου μετέφερε σε αυτόν η κ. Μαρία Τσιριμονάκη με μεστά λόγια στα οποία διαγραφόταν και ο ρόλος της γυναίκας στη σημερινή κοινωνία.

Συγκεκριμένα η κα Τσιριμονάκη είπε:

«Μακαριώτατε, 

Η Συνάντηση μας με τη Μακαριότητα Σας αποτελεί σταθμό για ολες μας και για την κάθε μια ξεχωριστά

Σαν γυναίκες και σαν Κρητικές ζυμωμένες με την παράδοση του νησιού μας γνωρίζομε βαθειά μέσα μας πως η Ορθοδοξία την οποίαν Σεις επάξια εδώ εκπροσωπείτε, είναι το κλειδί της ύπαρξή μας στο έθνος.

Σεις , σαν Ορθόδοξος Έλληνας Ιεράρχης εισθε ενας βράχος στον οποίον μπορεί με ασφάλεια να στηρίζεται κάθε κοινή προσπάθεια για να διατηρηθεί η πολιτιστική μας ταυτότητα και να μη διακοπεί η ιστορική μας συνέχεια, σ’αυτόν τον ταραγμένο κόσμο που ζούμε..

Από τη δική μας πάλι πλευρά , σαν γυναίκες , έχομε επίγνωση ότι η Ορθόδοξη Παράδοση μας, κατοχυρώνει την ενεργητική συμμετοχή μας στο κοινωνικό γίγνεσθαι.

Ειδικότερα, τόσο τα μέλη της αντιπροσωπείας μας, όσο και ο ΟΜΙΛΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΥΘΡΕΑΣ που επίσημα πλέον θα είναι σε λίγο αδελφές μας, προερχόμαστε από μικρές παραδοσιακές κοινότητες που λ, κατά γενική ομολογία , είναι χώροι με ιδιαίτερη σημασία στις μέρες μας, αφού σ’ αυτούς διασώζεται η ελληνορθόδοξη παράδοσή μας.

Μ’ αυτή την ευλογημένη ευκαιρία, δεχτείτε, σαν ελάχιστο δείγμα σεβασμού προς το πρόσωπό Σας, την πρόφαστη έκδοση της Βικεαλαίας Βιβλιοθήκης για τις Εκκλησίες της Βενετοκρατούμενης Κρήτης GIUSEPPE GEROLA.

 

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ

Συγκλονιστικές στιγμές ακολούθησαν στο Δημαρχείο Κυθρεάς, όπου υπογράφησαν τα έγγραφα αδελφοποίησης.

Στο συγκινητικό λόγο της κ. Θεοδώρας Κναή έδωσε μια φορτισμένη συναισθηματικά συνέχεια η Πρόεδρος της ΝΕΙ. Κ. Ευαγγελία Παραγιουδακη υπογραμμίζοντας την αγάπη που έχει δείξει το Ρέθυμνο σε κάθε ξεριζωμένο από τα γενέθλια γη του αδελφό.

Στο χαιρετισμό της η κ. Κνάη είπε:

«Καλωσορίζουμε σήμερα τις αδελφές μας από τη Κρήτη με αισθήματα χαράς στην Κύπρο μας.

Η παρουσία τους εδώ σήμερα εντάσσεται μέσα στα πλαίσια της αδελφοποίησης του Ομίλου γυναικών Κυθρέας με το φορέα Γυναικών Ρεθύμνου . η επίσκεψη αυτό είναι το πρώτο στάδιο αδελφοποίησης. Η αδελφοποίηση θα ολοκληρωθεί με την επίσκεψη των γυναικών της Κυθρεας στο Ρέθυμνο τον επόμενο χρόνο. Η σημερινή μέρα ας είναι αφετηρία για μια σταθερή, νόμιμη και γόνιμη επικοινωνία και επαφή μεταξύ των γυναικών Ρεθύμνου Κρήτης και Κυθρέας Κύπρου.

Η πράξη αδελφοποίησης δυστυχώς γίνεται εκτός Κυθρέας. Παρακαλώ το Θεό , ευκομαι , ελπίζω και πιστεύω ότι του χρόνου θα φιλοξενήσουμε τις αδελφές μας Ρεθυμνιώτισσες στην Κυθρέα, και ια θα επαναλάβουμε την πράξη αδελφοποίησης στο Σεράγιο της Κυθρέας.

Κάτω από τον Πλάτανο με το νερό να τρέχει» «βάλε Θεέ τη δύναμη να εισακουστεί η ευχή μου».

Η κ. Παραγιουδάκη είπε:

«Σε καιρούς τόσο κρίσιμους για την ανθρωπότητα, που η βία αντικαθιστά τον διάλογο, αντιπαλότητα την άμιλλα και η αμφισβήτηση την πίστη σε αξίες και ιδανικά, εκδηλώσεις σαν τη σημερινή έχουν μια ξεχωριστή σηασία.

Με την υπογραφή μας ένα τυπικό πρωτόκολλο αδελφοποίησης, κάνουμε απλά τη δική μας πρόταση για την προσέγγιση των λαών.

Με την σκέψη μας και την ψυχή μας να απο την θεωρία στην πράξη, δίνοντας ουσιαστικό περιεχόμενο σε μια τυπική διαδικασία.

Η Κυθρέα από σήμερα πρέπει να νιώθει κοντά της το Ρέθυμνο. Είναι κι αυτό μια πόλη με παράδοση στα γράμματα και τις τέχνες. Πλήρωσε και αυτό κατά  καιρούς βαρύ φόρο αίματος στο βωμό του μίσους. Γνωρίζει από πίκρα και οδύνη. Είδε χωριά να γίνονται , ολοκαυτώματα, αλλα και να δημιουργούνται ξανά, ωραιότερα από πρώτα μέσα από την τέφρα.

Έστειλε το μήνυμα αντίστασης στην οικουμένη με το ολοκαύτωμα του Αρκαδίου.

Κι όταν το 1922 έφθασαν στο λιμάνι του ξεριζωμένα τα βλαστάρια της Ιωνίας , πρόσφερε πρόθυμα τη γη του για να ριζώσουν ξανα και να ανθίσουν .

Κι όταν το 1974 ήρθαν κοντά του αδέλφια μας από δω για να βρουν καταφύγιο, άνοιξε πάλι στοργικά την αγκαλιά του και σήμερα τα καμαρώνει επίλεκτα μέλη της κοινωνίας του.

Με τις γυναίκες της Κυθρέας σήμερα ανοίγουμε καινούρια μονοπάτια κοινής πορείας.

Δημιουργούμε γέφυρα συνεργασίας κι ενώνουμε τη φωνή μας και την πίστη μας για την εκπλήρωση του πόθου της επιστροφής.

Αδελφές μας της Κυθρέας. Το Ρέθυμνο είναι εδώ . σας σφίγγει το χέρι και σας γνέφει. Από σήμερα ξεκινούμε μαζί , ελπίζουμε μαζί, και αγωνιζόμαστε να φθάσουμε μαζί με το συντομότερο εκεί που ανταμώνουν οι προσδοκίες μας.

Στη Δικαίωση.»

 

ΚΟΝΤΑ ΣΤΗ ΘΕΡΜΗ ΦΙΛΗ

Την ίδια μέρα που γίνονταν αυτά , σ’ ένα άλλο σημείο της Λευκωσίας επικρατούσε η αναστάτωση που προκάλεσε η επίσκεψη της Βασίλισσας της Αγγλίας το νησί.

Παρά το γεγονός ότι η μέρα αυτή ήταν ιδιαίτερα φορτωμένη με εθιμοτυπικές υποχρεώσεις για την Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κλάιρη Αγγελίδου, με εντολή της το ιδιαίτερο γραφεί της ακύρωσε όλα τα ραντεβού της ημέρας εκτός από τη συνάντηση με τη Ρεθεμνιώτικη Αντιπροσωπεία.

Η Υποδοχή που επιφύλαξε η Υπουργός στις γυναίκες Ρεθύμνου και Κυθρέας ήταν αδελφική. Τα ίδια αυτά συναισθήματα έκλεισε στο σύντομο χαιρετισμό της η κ. Ελένη Μυσιρλή, αντιπρόεδρος της ΧΕΝ, η οποία είπε τα εξής:

«Εντιμή Κυρία Υπουργέ,

Σας απευθύνομε θερμότατο και αδελφικό χαιρετισμό οι Ρεθυμνιώτισσες γυναίκες της Κρήτης  και σας  γνωρίζομε ότι φθάνοντας στην πανέμορφη αλλα πληγωμένη  και αιματοβαμμένη Κύπρο ποικίλα συναισθήματα κατέκλυσαν τις καρδιές μας.

Επισκεπτόμενες τα κατεχόμενα εδάφη και κυρίως φθάνοντας λίγα μονον μέτρα έξω από την τουρκοκρατούμενη Αμμόχωστο, αισθανθήκαμε πόνο, πίκρα και αγανάκτηση, για το χαμό μιας από τις ωραιότερες και παραγωγικότερες πόλεις της Κύπρου
Εντ  ενώσαμε με τα δάκρυά σας και τα δικά μας και σας υποσχόμαστε ότι θα μεταφέρουμε στην Κρήτη το επιτακτικό μήνυμα για τη δικαίωση σας, που είναι η επιστροφή των προσφύγων στις εστίες τους.

Φθάνοντας μετά από λίγο στην πανέμορφη Αγία Νάπα πήραμε ανάσα αισιοδοξίας και ελπίδας.

Εδώ πλέον φάνηκε καθαρά η εργατικότητα, η εξυπνάδα και το πείσμα του ελληνικού στοιχείου και συγκεκριμένα του Κυπριακού ελληνικού στοιχείου που κατάφερε να αναγεννηθεί από τη στάχτη του και να μεγαλουργήσει.

Ο Φορέας γυναικών Ρεθύμνης εύχεται στα νιάτα της Κύπρου καλή πρόοδο, αντοχή και υπομονή για να γυρίσουν όσο πιο σύντομα γίνεται σε μια Κύπρο ελεύθερη δυνατή, κυρίαρχη αι παραγωγική ετσι όπως την είχαν οραματισθεί οι πατεράδες και οι παππούδες τους, αλλα και το σύνολο του Ελληνισμού.»

Η κ. Ευα Λαδιά στη συνέχεια επέδωσε στην κ. Υπουργό την πρόσκληση της Α.Σ του Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποταμου κ.κ. Θεοδώρου  και προκείμενου η κ. Αγγελιδου να επισκεφθεί σύντομα την πόλη μας.

Μήνυμα του Σεβασμιώτατου είχε επιδώσει προηγουμένως στον Αρχιεπίσκοπο κ.κ. Χρυσόστομο, η κ. Μαρία Τσιριμονάκη μόλις τελείωσε το δικό της χαιρετισμό.

Η επίσκεψη στα Φυλακισμένα Μνήματα όπου έγινε κατάθεση στεφάνων, ήταν γεμάτη συγκλονιστικές εμπειρίες, για όλα τα μελης της αντιπροσωπείας.

Στη συνέχεια το Δημοτικό Συμβούλιο Λακατάμιας παρέθεσε γεύμα στην αντιπροσωπεία. Εκ μέρους του Ρεθύμνου ευχαρίστησε με λόγια πηγαίου  ενθουσιασμού η κ. Στέλλα Μιχάλα.

Το βράδυ στο Σκαλί Αγλαντζιάς έγινε καλλιτεχνική εκδήλωση που τίμησαν με τη παρουσία τους ο Υπουργός Εργασίας Κύπρου, ο εκπρόσωπος του Αρχηγού Φρουράς κ. Ξεξάκης οι Δήμαρχοι Λευκόνικου και Κυθρέας, και πλήθος κόσμου που είχε κατακλύσει τις κερκίδες του Θεάτρου, Συγκλονιστικές απαγγελίες περιέγραφαν το δράμα της Κυθρέας, τοπικό συγκρότημα χόρεψε με μοναδική χάρη Κυπριακούς χορούς , ενώ εντυπωσίασε η εμφάνιση της χορωδίας «Φωνή της Κερύνειας».

Στην ομιλία της η κ. Κνάη είπε:

Έντιμε κε Υπουργέ,

Εκλεκτικοι προσκεκλημένοι

Αδελφές Ρεθυμνιώτισσες

Συγχωριανοί , συγχωριανές

Φίλοι και φίλες,

Ημέρα χαράς, ημέρα γιορτής και σήμερα για μας τις Κυθρεώτισσες  γιατι στις 11 το πρωί αποκτήσαμε αδελφές μας τις Ρεθυμνιώτισσες, ημέρα μνήμης, αγάπης, υπόσχεσης προς εκείνη που βουβή κι αμίλητη κοιτάζει από απέναντι και περιμενει , την Κυθρέα μας.

Ο βασικότερος στόχος του ομίλου μας ήταν να κρατήσουμε ζωντανή της Κυθρεα μας, να τη βλέπουμε να ζει όπως ζούσε πριν 20 περίπου χρόνια διατηρώντας κάθε τι που της έδινε μια ξεχωριστή ταυτότητα . αγωνία μας μεγάλη ήταν ποια Κυθρέα θα ήξεραν τα παιδιά μας. Γιατι, για μας που ζήσαμε, για μας που περπατήσαμε τα μονοπάτια της , για μας που ήπιαμε το νερό της Κεφαλόβρυσου της δεν υπήρχε πρόβλημα να ξεχάσουμε. Εμείς θυμόμαστε 24 ώρες το εικοσιτετράωρο. Τα παιδιά μας όμως; Θα τα’ αφήσουμε να ξεχάσουν;

Όχι. Πρέπει  η Κυθρέα μας να ζει και να δίνει το παρόν της παντού και η αδελφοποίηση της Κυθρεώτισας με τη Ρεθυμνιώτισσα θα ‘ταν τρανταχτή απόδειξη της ύπαρξης της και θα τη βοηθούσε νηα αντέξει το βαρύ Γολγοθά της και να βγει νικήτρια στο τελος.

Γι αυτό αποφασίσαμε να αδελφοποιηθούμε. Θέλαμε ένα πραγματικό αδελφό που να μπορούμε να ζήσουμε μαζί στο ίδιο σπίτι, να φάμε στο ίδιο τραπέζι, να ανοιξουμε την καρδιά μας, και να αγκαλιαστούμε με αγάπη κι εμπιστοσύνη, που να μπορούσαμε να του πούμε τον πόνο μας, την σκέψη μας, και να μας πει το δικό του.

Θέλαμε να δείξουμε σ’ αυτόν τον αδελφό μας τον παράδεισο μας. Τις φυσικές, ιστορικές και αρχαιολογικές ομορφιές του την Κυθρέα μας. Χωρίς βέβαια να την επισκεφθούμε, ν’ αγγίξουμε  τους ανθούς των λεμονιών που εμείς φυτέψαμε, να πιούμε το νερό που μας ανάστησε, να μυρίσουμε το γιασεμί της αυλής μας.

Θέλαμε να δείξουμε στ’ αδέλφια μας την κουλτούρα μας, τα τραγούδια μας, τους χορούς μας, τα ήθη κι έθιμά μας, τις γιορτές μας, τα πανηγύρια μας, το λαογραφικό και πολιτιστικό θησαυρό μας.

Μα πιο πολύ απ’ όλα θέλαμε αυτός ο αδελφός μας αν ακούσει τους «αλάλητους στεναγμούς μας» για τα κατεχόμενα «της πατρίδος τα χώματα», να ζήσει μαζί μας για λίγο το   δράμα της προσφυγιάς χωρίς όμως ποτέ να πιστέψει ότι λυγίσαμε, ότι απελπιστήκαμε . η Εθνική λεβεντιά και περηφάνια του αδάμαστου Ελληνικού λαού μας ακολουθεί , είναι μαζί μας, το πάθος μας για τη ζωή και λευτεριά θα συνεχίζεται μέχρις ότου επιστρέψουμε στα σπίτια μας.

Γι’ αυτό αποφασίσαμε την αδελφοποίηση όχι σαν μια απλή τυπική πράξη που προσφέρει χαρά και συγκίνηση γιατι η χαρά και συγκίνηση  φεύγει είναι περαστική αλλα σαν γεγονός προσφοράς, δωρεάς, αγάπης , μνήμης προς την τουρκοκρατούμενη κωμόπολη μας την Κυθρέα.

Γιατί όμως το Ρέθυμνο; Πόθος και επιθυμία μας ήταν να αδελφοποιηθούμε μ’ ένα κομμάτι της Κρήτης. ήταν τυχερό να γίνει τούτο με το Ρέθυμνο. Γιατί λοιπόν την Κρήτη;

Αέρια; Μάκαρις ήταν τα δυο κοινά ονοματά τους. Δυο νησιά , που βρέχονται από τη Μεσόγειο, που έχουν την ίδια γεωφυσική διάπλαση, που ακολούθησαν την ίδια σχεδόν ματωμένη πορεία γεμάτη κατακτήσεις, επιδρομές, ερημώσεις.

Κατοικήθηκαν και τα δύο την ίδια εποχή από την ίδια φυλή, δέχτηκαν και τα δύο πολλές επιδρομές από διάφορους λαούς, εξελληνισθήκαν σχεδόν ταυτόχρονα, ερειπωθήκαν, αφανιστήκαν διατήρησαν όμως την ελληνικότητα τους. Αγωνίστηκαν ακαταμάχητα. Η Κρητη είναι ελεύθερη, η μισή Κύπρος είναι σκλαβωμένη, τουρκοκρατούμενη μαζί με την Κυθρέα μας.

Είμαστε λοιπόν ή δεν είμαστε αδέλφια με τις ρεθυμνιώτισσες; Είμαστε. Όμαιμοι , ομογάλακτοι, ομόπιστοι το μαρτυρεί η ίδια ιστορία η ίδια πορεία στο χρόνο, οι ίδιες ρίζες, τα ίδια ήδη και έθιμα , η ίδια φυσιογνωμία, η  ίδια γνησιότητα που χαρακτηρίζει σχεδόν ολους του νησιώτες, ίδια η  σχεδόν ίδια διάλεκτος, ο ίδιος αυθορμητισμός, η ίδια αγωνιστικότητα.

Ναι αγαπητές μου φίλες, νιώθουμε αδελφές μαζί σας. Θα ζήσουμε σαν αδελφές αγαπημένες. Θα σας οδηγήσουμε στις ρίζες μας και στη πορεία μας μεσα στο χρόνο και θα μας οδηγήσετε στις δικές σας. Θα σας μιλήσουμε για τα αρχαία μας μνημεία, τη λαϊκή μας τα ήθη και τα έθιμα μας, τον τρόπο ζωής μας τα σχολεία μας τις εκκλησίες μας την Αγία Μαρίνα μας τον Κεφαλόβρυσσό μας, τη Λαμπρατζιά μας, θα μας μιλήσετε για τη μεσαιωνική Φορτέτζα σας, τα κάστρα σας, τις εκκλησίες σας. Θα μας γνωρίσετε και θα μας περπατήσετε πραγματικά στο Ρεθυμνο. Μην ξεχάσετε όμως ποτέ τα λόγια της βουβής κυράς που έρχονται από απέναντι.

«Κόρη μου Ρεθυμνιώτισσα εγώ η Κυθρεα που κάθομαι βουβή απεναντί σου, σκοτεινή σε παρακαλώ μην ξεχάσεις ποτέ ότι υπάρχω μην ξεχάσεις ποτέ ότι περιμένω τα παιδιά μου να ρθουν πίσω μην ξεχάσεις ότι θελω να σημαίνουν χαρμόσυνα τα καμπαναριά των εκκλησιών μου, να γεμίσουν οι αυλές μου φωνές παιδιών , μυρωδιες ανθών και λουλουδιών μη ξεχάσεις ποτε ότι μαραζώνω, υποφέρω/

Όταν θα φύγεις όπου κι αν βρεθείς μη ξεχνάς ότι πονώ μαζί μου κι η μισή Κύπρος. Ο πόνος μου αυτός πρέπει  να γίνει και δικός σου. Αν καμιά φορά ακούσεις το κάλεσμα μου αν ακούσεις το κάλεσμα για αγώνα μη βρεις καμία δικαιολογία μην πεις δεν μπορώ αλλα τρέξε κοντα μου. Αυτό σημαίνει να  είσαι κόρη μου, αυτό σημαίνει να ‘σαι αδελφή με την κόρη μου την Κυθρεώτισσα.

Στο θερμό χαιρετισμό της Προέδρου του Ομίλου κ. Θεοδώρας Κνάη απάντησε με τον έμμετρο λόγο συμπαράστασης και ελπίδας η κ. Ευα Λαδιά

Ο Έμμετρος χαιρετισμός της Εύας Λαδια:

Την άλλη φορά εκεί

το φως θα ξυπνήσει τις πέτρες

οι πασχαλιές θα φορέσουν τα γιορτινά τους

και το βλέμμα σου αδελφή μου

δε θα μείνει μετέωρο

στο απολιθωμένο μας όνειρο αντίκρυ

και τα χερια σου αδελφή μου

δεν θα ζυμώνουν πια το πικρό ψωμί

δεν θα ματώνουν για να σβήνουν

διαχωριστικές γραμμές.

Θα στρώνουν το άσπρο τραπεζομάντηλο

στο γιορτινό τραπέζι

κι όλες μαζί στη μελωδία των νερών του Κεφαλόβρυσου

θα τραγουδάμε το γυρισμό

με στίχους που γράφουμε απόψε

τώρα που οι καρδιές μας ανασαίνουν

στον ίδιο ρυθμό.

Και θαναι ξεχωριστή εκείνη η γιορτή

που ετοιμάζουμε απόψε αδελφή μου

για τη μεγάλη στιγμή που μας γνέφει εκέι.

Απέναντι.

.

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση