Συναρπαστική η ταινία της Εύας Λαδιά για τη Μάχη της Κρήτης

ΜE ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΔΕΚΑΗΜΕΡΟ

Συναρπαστική η ταινία της Εύας Λαδιά για τη Μάχη της Κρήτης
• Θα ακολουθήσει και άλλη με τα αντίποινα των Ναζί
13/06/2018
Σε μια κατάμεστη αίθουσα στο Σπίτι του Πολιτισμού, προβλήθηκε το βράδυ της Τρίτης η ταινία της Εύας Λαδιά με τίτλο «Η Μάχη της Κρήτης στο Ρέθυμνο-Απάνθισμα μεγαλείου».
Για μια ακόμα φορά η καλή συνάδελφος ανέδειξε στοιχεία από τη σύγχρονη ιστορία και ιδιαίτερα μια τόσο σημαντική περίοδος όπως η Μάχη της Κρήτης.
Για την ταινία της αυτή, μας είπε:
«Όπως ευτύχησα εγώ να γνωρίσω την τοπική ιστορία από τις αυθεντικές πηγές, έτσι θέλησα και οι νεότεροι να έρθουν πιο κοντά στην εθνική τους ταυτότητα με ότι προσφέρεται καλύτερα για να συγκινήσει τη γενιά του διαδικτύου.
Το πλούσιο υλικό που μου εμπιστεύθηκαν γνωρίζοντας ότι δεν θα το εκμεταλλευτώ κορυφαίοι ερευνητές όπως ο Σπύρος Μαρνιέρος και ο Μάρκος Πολιουδάκης το αξιοποιώ μέσα από τις ταινίες μου προσθέτοντας και νέα στοιχεία όπως αυτά προκύπτουν από τη συνέχεια της έρευνας.
Έτσι μετά το «Κέντρος έχει καταχνιά» στο οποίο ο Σπύρος Μαρνιέρος και άνθρωποι που έζησαν τα γεγονότα αναφέρονται στο ολοκαύτωμα του Κέντρους, θέλησα να «αναστήσω» το Μάρκο Πολιουδάκη από το αρχείο που μου είχε αφήσει και να ακούσουμε από τον ίδιο όσα συνέβησαν το πρώτο δεκαήμερο της Μάχης της Κρήτης στο Ρέθυμνο. Και μέσα από την ιστορική του έρευνα αλλά και μαρτυρίες των σύγχρονων να αποδειχθεί η μεγαλοσύνη του ιστορικού αυτού γεγονότος που τιμά το Ρέθυμνο και αναδεικνύει τις προγονικές του περγαμηνές.
Στην ταινία αυτή που κατάφερα να συνδέσω και μέρη από παλιές τηλεοπτικές παραγωγές που έχουν χαθεί πια, ο Μάρκος Πολιουδάκης εκθέτει στον επίσης αείμνηστο συνάδελφο Σπύρο Λούπη, με κάθε λεπτομέρεια, τα γεγονότα της Μάχης στο Ρέθυμνο ενώ προσθέτουν τη δική τους «πινελιά» αρκετοί ακόμα που ανταποκρίθηκαν σε δικό μου κάλεσμα να θυμηθούν γεγονότα. Παρουσιάζονται δηλαδή και αναφέρονται στη μάχη οι: Ανδρέας Μανουράς, Θρασύβουλος Τσακαλώτος, Γιώργης Τζίτζικας (Μπαχρής) Βασίλης Αποστολάκης, Δημήτρης Αρχοντάκης, Γιώργης Σμπώκος (Ανώγεια), Γιώργης Σταράκης, Κώστας Παρασύρης, Γιάννης Ζαχαριουδάκης, Γιώργης Σταυρακάκης, Δημήτρης Παρασύρης (Ζωνιανά), Γιώργης Κιαγιάς (Σταματογιώργης) Λιβάδια, Δημήτρης Αετουδάκης, Ελευθερία Μαλανδράκη – Μοτάκη, Κωνσταντίνα Μοτάκη, Δημήτρης Σκαρτσιλάκης, Λευτέρης Πετρακάκης, Γιάννης Χαλκιαδάκης, Στέλιος Παττακός (Παττακοστελής), Λεωνίδας Καούνης, Δημήτρης Λαδιάς, Γιώργος Κονσολάκης, Μανόλης Μιχελιδάκης, Ευαγγελία Μαρούλη, Βασίλης Παπαδόπουλος.
Σχολιάζει ο επ. Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Μανούσος Παραγιουδάκης.
Στο δρώμενο με βοήθησε ο πολύτιμος συνεργάτης μου Μάρκος Πελαντάκης με κατοίκους από την περιοχή της Αρχαίας Ελεύθερνας…».
Αν και η ταινία κράτησε δυο ώρες, κανένας από το κοινό δεν έδειξε σημεία δυσφορίας επειδή ακριβώς υπήρξε και μουσική ενδιάμεσα κυρίως από το κλασικό έργο του Μπάμπη Πραματευτάκη σε ποίηση Δημήτρη Αετουδάκη «Ωδή στη Μάχη της Κρήτης» με τον Ψαραντώνη και χορωδία αλλά και αποσπάσματα με τη μνημειώδη απαγγελία του Μάνου Κατράκη στο ίδιο έργο.
Ο επίσης μοναδικός Βαγγέλης Στεφανάκης με την εξαίρετη φωνή του, ανέδειξε ποιήματα Κώστα Απανωμεριτάκη, Γιώργη Καλομενόπουλου και Σπύρου Λίτινα φορτίζοντας συναισθηματικά την ατμόσφαιρα.
Όπως μας είπε η Εύα Λαδιά θα ακολουθήσει άμεσα ένα ακόμα ντοκιμαντέρ που θα ανεβάσει στο διαδίκτυο με τα αντίποινα, τις αντικρούσεις του Μάρκου Πολιουδάκη, τη μεγάλη συμβολή του Αγαθάγγελου Λαγκουβάρδου και ήρωες που έγραψαν ιστορία κατά και μετά τη μάχη αλλά παραμένουν άγνωστοι. Και σ’ αυτό επίσης θα αξιοποιηθεί σπάνιο υλικό από το αρχείο Μάρκου Πολιουδάκη.
Επίσης θα τονιστεί η μεγάλη συμβολή των συμμάχων Αυστραλών και ιδιαίτερα του Ιαν Κάμπελ που έχει την αιώνια ευγνωμοσύνη του Ρεθεμνιώτικου λαού.
Η ταινία θα ανέβει αμέσως στο διαδίκτυο για εκείνους που θα επιθυμούσαν να τη δουν με ελεύθερη πρόσβαση.
Την οργάνωση της προχθεσινής προβολής είχε η τοπική συνάδελφος εφημερίδα «Ρέθεμνος» με ελεύθερη είσοδο.

Αφήστε μια απάντηση