ΚΟΜΦΕΤΙ ΜΝΗΜΗΣ ΑΠΟ ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΕΣ ΑΠΟΚΡΙΕΣ

 

 

«Κομφετί μνήμης από Ρεθεμνιώτικες Απόκριες» από την Εύα Λαδιά

ΣΥΓΚΙΝΗΣΕ ΤΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΟΥ

Ένα ντοκιμαντέρ διάρκειας 90 λεπτών με θέμα την πορεία του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού από το 1899 μέχρι σήμερα, παρουσίασε η καλή και αεικίνητη συνάδελφος Εύα Λαδιά, την περασμένη Δευτέρα, στο Σπίτι του Πολιτισμού.

Η αγαπημένη μας Εύα, κατά τη διάρκεια της πορείας της στη δημοσιογραφία, κατάφερε να συλλέξει και φυσικά να σώσει πολύτιμο υλικό από την ιστορία της πόλης.

Ανάμεσα στο εξαιρετικό της αρχείο, υπάρχει και το κομμάτι του Ρεθεμνιώτικου  Καρναβαλιού που με την πολύτιμη βοήθεια της Αιμιλίας Μιχελιδάκη, που ανέλαβε ρόλο ξεναγού στο ντοκιμαντέρ, βασιζόμενη στη διδακτορική της διατριβή, κατάφεραν μέσα σε μιάμιση ώρα να ξεδιπλώσουν τα κυριότερα σημεία της ιστορίας του αιωνόβιου θεσμού, μέσα από μνήμες Ρεθεμνιωτών.

Η Εύα Λαδιά ιδιαίτερα συγκινημένη παρουσίασε την πρώτη από τις έξι ενότητες που αφορούν στο θέμα, με τίτλο «Κομφετί μνήμης από Ρεθεμνιώτικες Απόκριες».

Το ντοκιμαντέρ συγκίνησε τους παρευρισκόμενους, καθώς ανάμεσα στους Ρεθεμνιώτες που μίλησαν για το θέμα, ήταν και κάποιοι που δεν είναι πια ανάμεσά μας, όπως ο Κώστας Κανάς, ο Ανδρέας Κούνουπας και ο Σπύρος Λούπης.

Κομφετί μνήμης κατέθεσαν επίσης στο ντοκιμαντέρ οι: Βασιλεία Καζαβή, Αλκιβιάδης Μαυράκης, Λεωνίδας Καούνης, Ευριδίκη Κούνουπα, Νίκος Σκαρβέλης, Βαρβάρα Σκαρβέλη, Μπάμπης Πραματευτάκης, Μανώλης Καρνιωτάκης, Πόπη Αστρινού, Βαγγέλης Στεφανάκης, Νίκος Δερεδάκης, Μιχάλης Καραδάκης, Μάνος Τσάκωνας και Στέλιος Σαλβαράκης.      

Μέσα από την ταινία, ταξιδέψαμε στο χρόνο και ήρθαμε για πρώτη φορά σε επαφή με μια ολοκληρωμένη δουλειά παρακολουθώντας το ιστορικό του καρναβαλιού από το 1899 μέχρι σήμερα και συγκεκριμένα την πορεία του, τις δυσκολίες που αντιμετώπισε και τον τρόπο που εδραιώθηκε.

Η ίδια η δημιουργός αναφερόμενη στο ντοκιμαντέρ που παρουσιάστηκε στο κοινό είπε μεταξύ άλλων: «Όλα αυτά τα χρόνια μάζευα υλικό και για την εφημερίδα και για την τηλεόραση. Κάθε φορά όμως που κάτι έπρεπε να πεταχτεί αισθανόμουν ένα δέος, γιατί νόμιζα ότι πετάω έναν άνθρωπο. Έτσι τα κρατούσα γιατί σκέφτηκα ότι δεν έχω το δικαίωμα να τα πετάξω, αφού όλα αυτά ανήκουν στον κόσμο. Και μια και είμαι συνταξιούχος και δεν έχω με τι να ασχοληθώ, λίγο από βιβλιοθήκη, λίγο από άλλες πηγές ανατρέχω στην τοπική ιστορία».

Κι πρόσθεσε: «Στην πορεία του καρναβαλιού άνθρωποι φωτισμένοι πρωτοστατούν, το καρναβάλι γίνεται  και εφαλτήριο κοινωνικών αγώνων κι αυτό φαίνεται και μέσα από τη διατριβή που κάνει η Αιμιλία Μιχελιδάκη.  Οι υπόλοιπες έξι ενότητες σιγά σιγά θα αναρτώνται στο διαδίκτυο».

Απαντώντας σε ερώτημα σχετικό με το αν θα υπάρξει και συνέχει η κ. Λαδιά επεσήμανε: «Έχουμε 8 συνέχειες: Η ιστορία του τόπου μέσα από τις προσφωνήσεις αντιφωνήσεις του καρνάβαλου, μια κοινωνιολογική προσέγγιση. Το πόσο επηρεάζει το καρναβάλι την οικονομική ανάπτυξη ενός τόπου. Οι χοροί και οι σημασίες τους κι εκεί έχουμε πολύ ενδιαφέρουσες ιστορίες. Απίθανες ιστορίες και φάρσες τις αποκριάς και διάφορα άλλα θέματα που αποτελούν μια ενότητα. Αυτά βέβαια, το αργότερο μέχρι του χρόνου θα έχουν ολοκληρωθεί».

 

Η  ιστορία του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού από το 1899 μέχρι σήμερα

 

Το Καρναβάλι είναι ψυχή!

14-02-2018 08:41
Το Καρναβάλι είναι ψυχή!

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΟΥ ΣΤΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΤΗΣ ΕΥΑΣ ΛΑΔΙΑ «ΚΟΜΦΕΤΙ ΜΝΗΜΗΣ ΑΠΟ ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΕΣ ΑΠΟΚΡΙΕΣ»

Το ρεθυμνιώτικο καρναβάλι των αρχών του 20ού αιώνα. Η πρώτη παρέλαση και οι πρώτες κινήσεις σάτιρας και σχολιασμού της εξουσίας και των εύπορων οικογενειών των οποίων η ζωή ήταν σε κραυγαλέα αντίθεση με αυτή των απλών πολιτών. Τα κουφέτα αλλά και τα φασόλια και τα μπιζέλια που έπεφταν βροχή μαζί με τα κομφετί!

Τα έθιμα που ξέφτισαν στο χρόνο για κοινωνικούς λόγους. Η συμμετοχή των μικρασιατών προσφύγων στα αποκριάτικα γλέντια. Τα αποκριάτικα γλέντια των παλιών ρεθυμνιωτών, των φτωχών βιοπαλαιστών που άφηναν στην άκρη τα προβλήματα για να γλεντήσουν. Η Περιηγητική Λέσχη με τον Κώστα Κανά, την Όλγα Δασκαλάκη, τον Κώστα Μανουρά που έδωσε νέα πνοή στη διοργάνωση. Οι λόγοι που το καρναβάλι διακόπηκε από τα μέσα της δεκαετίας του ΄80 μέχρι το 1992. Το Κυνήγι του θησαυρού που έβαλε ξανά στη γραμμή επανεκκίνησης το καρναβάλι. «Οι τρομοκράτες». Η φαντασία. Η σάτιρα. Οι ταλαντούχοι, ρομαντικοί, οραματιστές, οι δημιουργικοί καλλιτέχνες, οι «ανήσυχοι» ρεθυμνιώτες. Το σήμερα.
Όλα στιγμές, σαν κομφετί, στο ντοκιμαντέρ της δημοσιογράφου Εύας Λαδια «Κομφετί μνήμης από ρεθεμνιώτικες απόκριες», αποτέλεσμα πολύχρονης έρευνας, που απολαύσαμε τη Δευτέρα το βράδυ στο Σπίτι του Πολιτισμού.

Με αφορμή την ιστορία του καρναβαλιού, είδαμε και την ιστορία του Ρεθύμνου. Το καρναβάλι δεν είναι και δεν μπορεί να είναι ξεκομμένο από την κοινωνία και τα όσα ζει, γι’ αυτό και έχει ενδιαφέρον η μελέτη του μέσα στην ιστορία.
Ένα είναι σίγουρο και βγαίνει αβίαστα ως συμπέρασμα από την πολύ καλή έρευνα-παρουσίαση που έκανε η Εύα Λαδιά. Το καρναβάλι είναι οι άνθρωποί του. Αυτοί που σύνδεσαν το όνομά τους μαζί του, αυτοί που μοιράστηκαν το όνειρο, που δούλεψαν και αφιέρωσαν πολύ χρόνο γι’ αυτό, που το υποστήριξαν και που κάποιοι το εγκατέλειψαν όταν στην πορεία παρέκκλινε από το αρχικό όραμα. Είναι αυτοί που έδωσαν ψυχή στο καρναβάλι, διότι όπως επεσήμανε και η ίδια η δημιουργός, η μεγάλη αυτή διοργάνωση του Ρεθύμνου είναι αυτό ακριβώς. Ψυχή.

Το ντοκιμαντέρ εκτός από το ότι δείχνει πως το Ρέθυμνο ήταν πρωτοπόρο στις καρναβαλικές εκδηλώσεις, δείχνει επίσης ξεκάθαρα ότι τα καλύτερα γεγονότα ξεκινάνε και φτιάχνονται αυθόρμητα από παρέες. Στη συνέχεια «αγκαλιάζουν» οι υπόλοιποι (ο πολύς κόσμος, οι δήμοι, οι φορείς, τα ΜΜΕ) όταν καταλαβαίνουν την αξία των όσων γίνονται. Για αυτό και σημασία δεν έχουν τόσο τα χρήματα, οι χορηγοί, τα προγράμματα, αλλά να κρατούν οι παρέες, να διασκεδάζουν, να προσφέρουν θέαμα, να σατιρίζουν την «καθεκυστία τάξη» να κρατούν ζωντανά κύτταρα χαράς και γλεντιού στην κοινωνία.

Κώστας Κανάς, Ανδρέας Κούνουπας, Βασιλεία Καζαβή, Αλκιβιάδης Μαυράκης, Λεωνίδας Καούνης, Ευρυδίκη Κούνουπα, Βαρβάρα και Νίκος Σκαρβέλης, Μπάμπης Πραματευτάκης, Μανώλης Καρνιωτάκης, Πόπη Αστρινού, Βαγγέλης Στεφανάκης αφηγούνται τις αναμνήσεις τους. Κάποια, σπάνια ντοκουμέντα ιδίως για όσους έχουν φύγει από τη ζωή, όπως αυτό της παρουσίας του Κώστα Κανά σε τηλεοπτικό σταθμό, με παρουσιαστή τον επίσης εκλιπόντα Σπύρο Λούπη και θέμα το καρναβάλι.

Μιχάλης Καραδάκης, αλλά και Μάνος Τσάκωνας, Στέλιος Σαλβαράκης, δίνουν το στίγμα της σύγχρονης ιστορίας του καρναβαλιού.

Η Αίμη Μιχελιδάκη, πολύτιμη «ξεναγός» στην ιστορία του καρναβαλιού, με τα συμπεράσματα της διδακτορικής της διατριβής για τη μετεξέλιξη του καρναβαλιού, να φτιάχνουν ένα πολύ ενδιαφέροντα ιστό για τις απόκριες μέσα από τις σελίδες του τοπικού τύπου και τα κοινωνικά χαρακτηριστικά του καρναβαλιού. Ο Νίκος Δερεδάκης, συνοδοιπόρος στην έρευνα.

Και πολλοί ακόμη που συνεισέφεραν με τις ιστορίες και τις αναμνήσεις τους σε αυτό το ντοκιμαντέρ που αξίζει να το δούμε, γιατί εκτός από την ιστορία του καρναβαλιού, περιέχει και… πιπεράτες διηγήσεις και παραλειπόμενα που δεν είναι γνωστά στους πολλούς.

Πολλοί νέοι και παλιοί καρναβαλιστές παρακολούθησαν το ντοκιμαντέρ, γέλασαν και συγκινήθηκαν, έμαθαν γεγονότα που συνέβησαν στη μεγάλη αυτή διοργάνωση που κάνει το Ρέθυμνο γνωστό σε όλη τη χώρα αλλά και εκτός αυτής πια. Τη δημιουργό συνεχάρη ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης που παρακολούθησε την ταινία, όπως και η πρόεδρος της ΚΕΔΗΡ, Πέπη Μπιρλιράκη.

«ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ»

Την ερευνητική αυτή δουλειά μπορούμε να τη βρούμε στο διαδίκτυο, ενώ ακολουθούν έξι ακόμα ενότητες για το ρεθεμνιώτικο καρναβάλι.
Η Εύα Λαδιά μάζευε υλικό επί πολλά χρόνια για την εφημερίδα και για την τηλεόραση. «Κάθε φορά όμως που κάτι έπρεπε να πεταχτεί αισθανόμουν ένα δέος, γιατί νόμιζα ότι πετάω έναν άνθρωπο. Έτσι τα κρατούσα. Κάποια στιγμή όμως σκέφτηκα ότι δεν έχω το δικαίωμα να τα πετάξω, γιατί όλα αυτά ανήκουν στον κόσμο», είπε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις της.

Η ίδια τόνισε επίσης: «Το καρναβάλι είναι πολύ σημαντικό κεφάλαιο της πολιτιστικής μας ζωής. Σε μιάμιση ώρα δεν κατάφερα ούτε το 1/10 να περιγράψω, από την πορεία του καρναβαλιού.

Στην πορεία του καρναβαλιού άνθρωποι φωτισμένοι πρωτοστατούν, το καρναβάλι γίνεται και εφαλτήριο κοινωνικών αγώνων κι αυτό φαίνεται και μέσα από τη διατριβή που κάνει η Αιμιλία Μιχελιδάκη.
Οι υπόλοιπες έξι ενότητες σιγά σιγά θα αναρτώνται στο διαδίκτυο όπως και το αποψινό στο οποίο παρακολουθούμε την πορεία του καρναβαλιού, τις δυσκολίες που αντιμετώπισε και τον τρόπο που εδραιώθηκε.
Έχουμε και 8 συνέχειες. Η ιστορία του τόπου μέσα από τις προσφωνήσεις αντιφωνήσεις του καρνάβαλου, μια κοινωνιολογική προσέγγιση. Το πόσο επηρεάζει το καρναβάλι την οικονομική ανάπτυξη ενός τόπου. Οι χοροί και οι σημασίες τους κι εκεί έχουμε πολύ ενδιαφέρουσες ιστορίες. Απίθανες ιστορίες και φάρσες τις αποκριάς και διάφορα άλλα θέματα που αποτελούν μια ενότητα.
Αυτά, το αργότερο μέχρι του χρόνου θα έχουν ολοκληρωθεί».

ΧΑΡΑ ΒΗΛΑΡΑ

 

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ «ΚΟΜΦΕΤΙ ΜΝΗΜΗΣ…»

Η ιστορία του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού με σπάνιο αρχειακό υλικό

Η ιστορία του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού με σπάνιο αρχειακό υλικό
• Από το 1899 μέχρι τις μέρες μας
Για πρώτη φορά ολόκληρη η ιστορία του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού προβάλλεται σε μια ταινία μιάμισης ώρας με απόλυτα ακριβή και έγκυρα στοιχεία.
Είναι το αποτέλεσμα πολύχρονου μόχθου της καλής συναδέλφου Εύας Λαδιά, που ασχολείται με την τοπική ιστορία εδώ και τρεις δεκαετίες καλύπτοντας πολλές ενότητες. Απορίας άξιον είναι όμως γιατί ένα τόσο σημαντικό έργο μένει αναξιοποίητο.
Απαντήσεις σε κάθε μας απορία πήραμε από την Εύα στη διάρκεια μιας φιλικής κουβέντας. Και πρώτα ζητήσαμε να μάθουμε από πότε ξεκίνησε η ερευνητική της δραστηριότητα και με ποια αφορμή; Μας είπε λοιπόν:
– Θα γυρίσουμε αρκετά πίσω στο χρόνο. Είναι 1972. Ζούνε και δραστηριοποιούνται στην πόλη όλοι εκείνοι που έγραψαν ιστορία. Η γνωριμία μαζί τους με οδηγεί σε πολύτιμες πηγές γνώσης για την ιστορία του Ρεθύμνου. Ο Χριστόφορος Σταυρουλάκης με ξεναγεί στην παλιά πόλη και στο κτήριο του Ιστορικού Λαογραφικού Μουσείου όταν ήταν ακόμα ερείπιο. Ο Μιχαήλ Μυρ. Παπαδάκις μου μιλά ώρες για τις έρευνές του ιδιαίτερα γύρω από το ολοκαύτωμα της Λαμπηνής. Μαρία Παπαϊωάννου, Ιωάννα Βαλαρή και Μαρία Τσιριμονάκη με βάζουν στα ενδότερα δράσης των σωματείων. Και το 1977 ξεκινώ να γράφω για τις γυναίκες του Ρεθύμνου από το 1900. Η Ειρήνη Γρηγοριάδου με αφορμή τα ΜΟΥΣΙΚΑ ΝΕΙΑΤΑ, σπάνια ευκαιρία μουσικής παιδείας που οφείλουμε στον Βαγγέλη Στεφανάκη μου μιλά για την πορεία της μουσικής στο Ρέθυμνο και τη δημιουργία του Κέντρου Νεότητας αλλά και του Κέντρου Εργαζομένου Κοριτσιού. Ο Γιάννης Κυριακάκης, ο Ιωσήφ Χομπίτης και ο Κώστας Ξεξάκης με διδάσκουν χρήσιμα κεφάλαια από την Εθνική Αντίσταση. Ο Μανόλης Βογιατζάκης μου μιλά συχνά για τον τρόπο ζωής σε άλλες εποχές και αρκετές νύχτες από τη γωνία που βρίσκεται το ιατρείο Ανδρουλάκη μου δείχνει τον ουρανό και μου εξηγεί τους σχηματισμούς των άστρων. Δεν είχε η Λεωφόρος τότε τη σημερινή της λάμψη.
Ήρθε μετά ο Σπύρος Μαρνιέρος να με εντάξει στη ερευνητική ομάδα για τα καμένα χωριά του Κέντρους ενώ ο αείμνηστος επίσης Γιώργος Εκκεκάκης παρέμεινε μέχρι το τέλος της ζωής του ο υπομονετικός καθοδηγητής μου πρόθυμος να απαντήσει σε κάθε μου απορία και στο λεπτό να μου βρει τις φωτογραφίες για να συμπληρώσω τα κείμενά μου. Η πολύτιμη θητεία μου πλάι στον σπουδαίο μας Μπάμπη Πραματευτάκη με ώθησε να μαζεύω αρχειακό υλικό από κάθε δραστηριότητα. Έτσι βρέθηκα με ένα πολύτιμο αρχείο στην κατοχή μου στο οποίο ο Γιάννης Κεφαλογιάννης είχε προσθέσει αφηγηματικά την βιογραφία του αν και ήξερε πως μας χωρίζουν ιδεολογικές διαφορές.
 Και πως αξιοποιείται αυτό το υλικό;
– Όταν πια κουράστηκα να κυνηγώ τις τεχνολογικές εξελίξεις για να διαφυλάττω το υλικό μου από τη φθορά του χρόνου ήρθε η χρυσή εποχή να λύνει το πρόβλημά μου το Youtube. Συγκεντρώνω υλικό, δραματοποιώ γεγονότα με την πολύτιμη βοήθεια μελών θεατρικών ομάδων και ετοιμάζω ταινίες. Ήδη έχω ανεβάσει αρκετές. Είναι όλες στο Youtube και είναι ελεύθερη η πρόσβαση σε όποιον το επιθυμεί δίνοντας απλά το όνομά μου. Εύα Λαδιά με ελληνικούς χαρακτήρες.
– Πως όμως καλύπτεται όλο αυτό; Με ποια μέσα;
– Εγώ το ξέρω. Αλλά δεν γίνεται διαφορετικά. Οι πόρτες ανοίγουν σε παρέες και συμφέροντα. Με μένα θ’ ασχοληθούν; Εδώ ενημέρωσα και μέσω Facebook τους πολιτιστικούς συλλόγους ότι μπορούν να πάρουν τις ταινίες για το αρχείο τους και ΟΥΔΕΙΣ ενδιαφέρθηκε. Σκέψου να τους ζητούσα και λεφτά. Δεν με απασχολεί. Καθένας για την προβολή του νοιάζεται και για το ποιος θα τον βραβεύσει. Αυτά είναι χωρίς σημασία για μένα. Μου αρκεί ότι για τα χωριά του Κέντρους υπάρχει η ταινία μου «Το Κέντρος έχει καταχνιά» με αυθεντικές μαρτυρίες από τους ίδιους τους ΑΥΤΟΠΤΕΣ ΜΑΡΤΥΡΕΣ των γεγονότων και όχι από τα δισέγγονά τους. Για τη Μάχη της Κρήτης το ίδιο και για το ΑΡΚΑΔΙ, έχω συμπληρώσει την ταινία που περιέχει σημαντικά ιστορικά στοιχεία αλλά πρόσθεσα και περισσότερα. Τώρα με την ΩΡΑ ΛΕΥΤΕΡΙΑΣ θα αναδείξω και σημαντικά στοιχεία για την έκρηξη της επανάστασης του 21 στο Ρέθυμνο.
– Υπάρχει αρκετή πικρία όπως αφήνεις να εννοηθεί;
– Ναι πικρία γιατί στερούμαι της υποδομής να κάνω κι εγώ μια άρτια παραγωγή με όλο αυτό το σημαντικό υλικό που διαθέτω. Πικρία γιατί στο κενό είχε πέσει το αίτημά μου να εξασφαλίσουν κάποιοι φορείς μια αμοιβή για επεξεργασία μοντάζ και για δακτυλογράφηση επειδή δεν μπορώ με το πρόβλημα του χεριού μου να ασχοληθώ και με αυτό. Στο κάτω της γραφής για θέσεις εργασίας πρόκειται. Εγώ παίρνω μια σύνταξη. Την αμοιβή τι να την κάνω; Ενώ κάποιοι νέοι άνθρωποι θα είχαν δουλειά για χρόνια. Είναι τεράστιο το υλικό…
– Η πρόσφατη ταινία που είδαμε για το Καρναβάλι πότε άρχισε να προετοιμάζεται;
– Από χρόνια μάζευα υλικό για τα περιοδικά που ετοιμάζαμε με την «Γραφοτεχνική». Είχαμε παρουσιάσει δυο περιοδικά σε αντίστοιχα Καρναβάλια. Επειδή όμως το υλικό είχε μεγάλο ενδιαφέρον δημιούργησα έναν τεράστιο φάκελο με δημοσιεύματα. Βλέπετε τότε δεν είχαμε ακόμα την τεράστια προσφορά της ΑΝΕΜΗΣ που με ένα κλικ έχεις ό,τι ζητάς από παλιές εφημερίδες. Ας είναι καλά η κ. Αγγελική Ρήγα με βοήθησε πολύ στη δακτυλογράφηση και της είμαι ευγνώμων. Στο μεταξύ είχα αρχίσει να γεμίζω την ιστοσελίδα μου politistiko-rethymno.org με υλικό. Θα το βρίσκει κάθε ενδιαφερόμενος στην ενότητα ΑΠΟΚΡΙΕΣ. Μέχρι που δυο εκλεκτοί Ρεθεμνιώτες, πολύτιμες παρουσίες στον τόπο, ο Μπάμπης Πραματευτάκης και ο Βαγγέλης Στεφανάκης με ρώτησαν ξέροντας το πάθος μου για συλλογή αν με ενδιαφέρουν κάποιες ταινίες που είχαν με τη μορφή της πομπίνας. Μια κουβέντα ήταν μετά από τόσα χρόνια που θα βρίσκαμε τρόπο μετεγγραφής. Τελικά μας εξυπηρέτησε η AYLON PRODUCTION ένα εργαστήριο στην Αθήνα και οποία έκπληξη. Είχαμε δυο παρελάσεις από Καρνάβαλους της Περιηγητικής 1977 και 1982 αντίστοιχα. Στη συνέχεια ο Ανδρέας Καλλέργης μας έδωσε ακόμα ένα ντοκουμέντο με Σπύρο Λούπη και Κώστα Κανά. Τα υπόλοιπα ήταν εύκολα. Η ταινία μας αρχίζει από το 1899. Παρουσιάζουμε αυτούς που αποτελούσαν το περίφημο κομιτάτο. Ερχόμαστε στα πρώτα Καρναβάλια με την υπέροχη Αιμιλία Μιχελιδάκη που τελειώνει τώρα τη διατριβή της για το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι κι έχει κοπιάσει πολύ για το θέμα.
Κοντά μας βέβαια και ο Νίκος Δερεδάκης ο πολυσήμαντος και πολυγραφότατος που έχει επίσης κάνει μια σοβαρή εργασία πληρέστατη. Υπάρχει στο blog του με άλλες εξαιρετικές εργασίες του.
Η πρώτη ενότητα με το παλιό Καρναβάλι περιλαμβάνει μαρτυρίες Αλκιβιάδη Μαυράκη, Λεωνίδα Καούνη, Ανδρέα Κούνουπα, Βασιλείας Καζαβή και διανθίζεται με παραδοσιακό τραγούδι από την Συλβάνα Μαρνέλου και το χορό του Σιδερή Μαρίνου.
Στη συνέχεια η Ευρυδίκη Τζιράκη μας συνδέει με την περίοδο της Περιηγητικής για την οποία μας μιλούν Ελένη Τζέτζου, Μανόλης Καρνιωτάκης, Κώστας Κανάς, Μπάμπης Πραματευτάκης και Βαγγέλης Στεφανάκης. Είναι κι άλλοι βέβαια. Ο Μιχάλης Καράς ακολουθεί με το Στέλιο Σαλβαράκη και έπονται οι σύγχρονοι. Όπως διαπιστώνετε αυτοί που αναφέρονται είναι οι πρωτεργάτες. Δεν είναι απλοί καρναβαλιστές. Λέμε πως καταγράφουμε την ιστορία και το εννοούμε.
-Ποια είναι η προοπτική της ταινίας;
– Ήδη ο καλός συνεργάτης Ιμπραήμ Ζαμπία ετοιμάζει τις ενότητες για να βλέπει κάθε ενδιαφερόμενος την ταινία στο Youtube.
– Με την ταινία αυτή «Κομφετί μνήμης …» έχει εξαντληθεί το υλικό;
– Κάθε άλλο. Αν το παρουσίαζα σε μια ταινία θα έπρεπε να καθηλώσω το κοινό για οκτώ ώρες τουλάχιστον. Ακολουθούν λοιπόν άλλες ταινίες με τους πρωτεργάτες του Καρναβαλιού, γεγονότα με μεγάλο ενδιαφέρον, Καρναβάλια και θύελλες, Χοροί, Ήθη κι έθιμα, Καρναβάλι και ομάδες κ.α. Υγεία να έχουμε όλα θα προβληθούν.
– Επόμενη ταινία;
– Είναι η ΩΡΑ ΛΕΥΤΕΡΙΑΣ, ενώ πρέπει να αναρτηθεί και η άλλη με τίτλο «Θυμάμαι τον Παντελή Πρεβελάκη». Θα δούμε ….Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συντελεστές της προχθεσινής εκδήλωσης για τις συγκινήσεις που μου πρόσφεραν. Με έκαναν να νοιώσω ευτυχισμένη. Συνεχίζω να οφείλω επομένως στον τόπο αυτό που με αγκάλιασε με τόση στοργή. Θέλω να του προσφέρω όσα μπορώ περισσότερα Μακάρι να τα καταφέρω….

 

https://youtu.be/AXBte63kTfchttps:/

 

/youtu.be/GJWekGn7YdU

Αφήστε μια απάντηση