Γιώργης Αγγελιδάκης

 – Έργο και Προσωπικότητα

Γιώργης Αγγελιδάκης - Έργο και Προσωπικότητα
09/01/2019
Του AΛΗ ΧΑΓΚ ΜΩΧΑΜΕΝΤ
 
Θεωρώ ηθικό χρέος να αναφερθώ στον αείμνηστο γιατρό και στον άνθρωπο Γιώργη Αγγελιδάκη, με τη σκέψη ότι ενδέχεται ορισμένες πτυχές του έργου και της προσωπικότητάς του να μην είναι γνωστές στο σύνολο της Ρεθεμνιώτικης κοινωνίας.
Τον Γιώργη Αγγελιδάκη είχα τη μεγάλη τύχη να γνωρίσω από την πρώτη μέρα της άφιξής μου στο Ρέθυμνο, ως Πρόεδρο τότε του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Ρεθύμνης. Θα μου μείνει αξέχαστη η βοήθεια και η συμβολή του στη διευκόλυνση της ζωής μου στο Ρέθυμνο και στην ομαλή εργασιακή και κοινωνική προσαρμογή μου.
Από τον πρώτο καιρό της διαμονής μου στο Ρέθυμνο με στήριξε με μεγάλο ενδιαφέρον και παράλληλα με ενημέρωσε πάνω σε πολλά και ποικίλα γενικά και ειδικά ζητήματα, και πήρα απ’ αυτόν πολύ σημαντικές γνώσεις για την ιστορία, τις παραδόσεις και τη σύγχρονη ζωή του τόπου.
Έκτοτε αναπτύχθηκαν μεταξύ μας πολύ στενές σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης και επικοινωνία που διήρκεσε μέχρι το τέλος της ζωής του. Με τίμησε με την ειλικρινή και ανιδιοτελή φιλία του και είχα την ευκαιρία και τη χαρά να γνωρίσω την εξαίρετη οικογένειά του, τη σύζυγό του Ελένη, την κόρη του Λία και την εγγονή του Ελένη, που με περιέβαλλαν πάντα με αισθήματα μεγάλης αγάπης και φιλοξενίας.
Ο Γιώργης Αγγελιδάκης είχε υπερανεπτυγμένη την αντίληψη του γενικού συμφέροντος, γι’ αυτό και στις περιόδους της ολισθηρής και αδιεξοδικής πορείας, που οδήγησε και στη σημερινή κρίση, δεν έχασε την αισιοδοξία του και δεν κλονίστηκε η πίστη του στον άνθρωπο, και έκανε μεθοδικά και αθόρυβα υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ένα καλύτερο αύριο στον τομέα της Δημόσιας Υγείας.
Ήταν οξυδερκής, ολιγόλογος και ουσιαστικός στο επίπεδο της πράξης. Ως γιατρός ήταν βαθύς γνώστης του αντικειμένου και ως Πρόεδρος γνώριζε να ασκεί διοίκηση και ήταν πάντα αποτελεσματικός στην αντιμετώπιση των προβλημάτων, στα οποία έδινε σωστές και άμεσες λύσεις. Τοποθετούσε με κριτήρια αξιοκρατικά τους κατάλληλους ανθρώπους στις ανάλογες θέσεις, διατηρούσε άριστες σχέσεις με το υγειονομικό και το διοικητικό προσωπικό και είχε πάντα τον καλό λόγο να πει για τον καθένα χωρίς καμιά προκατάληψη ή μικροψυχία.
Προκειμένου να προωθήσει τη βελτίωση των παρεχόμενων υγειονομικών και διοικητικών υπηρεσιών, ενεργούσε άμεσα και αποφασιστικά χωρίς δισταγμούς ή επιφυλάξεις. Επί Προεδρίας του Γιώργη Αγγελιδάκη και με δικές του πρωτοβουλίες και χειρισμούς οργανώθηκε και τέθηκε σε λειτουργία η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου. Επί των ημερών του και με δικές του ενέργειες, το Νοσοκομείο απέκτησε αξονικό τομογράφο, ενώ συνέβαλλε τα μέγιστα στην αναβάθμιση της Καρδιολογικής Κλινικής.
Όταν του υπέβαλλα την πρόταση να διενεργήσω έναν έρανο, προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα για να καλυφθούν ανάγκες σε διάφορα είδη εξοπλισμού της Καρδιολογικής Κλινικής, συμφώνησε άμεσα και ανεπιφύλακτα και, αφού συνέταξε μια επίσημη προσωπική επιστολή, μου την παρέδωσε μαζί με τον Τραπεζικό λογαριασμό του Νοσοκομείου, για να προχωρήσω στις επόμενες κινήσεις.
Συγκεντρώθηκαν και κατατέθηκαν στο λογαριασμό είκοσι εκατομμύρια (20.000.000) δραχμές. Για την αγορά διαφόρων ειδών εξοπλισμού, την εγκατάσταση κλιματιστικών και την αντικατάσταση κλινών στην Καρδιολογική Κλινική διατέθηκαν 15.000.000 δραχμές, ενώ τα υπόλοιπα 5.000.000 διατέθηκαν για την αγορά κλινών στη Μαιευτική Κλινική.
Το μεγάλο επίτευγμα του Γιώργη Αγγελιδάκη ήταν η επέκταση του Νοσοκομείου. Η επέκταση και η Νέα Πτέρυγα ήταν αποκλειστικά δική του ιδέα και η υλοποίησή της έγινε με τις δικές του ενέργειες και πάρα πολύ μεγάλες προσπάθειες, διότι επρόκειτο για ένα πραγματικά μεγάλο και πολύπλοκο εγχείρημα. Αρχικά χρειάστηκε να απαλλοτριωθούν και να αποζημιωθούν οι ιδιοκτησίες (κατοικίες) που βρίσκονταν επί των οδών Κριάρη και Τρανταλλίδου. Αυτό το κατόρθωσε εφόσον εξασφάλισε τα απαιτούμενα χρηματικά ποσά και, οπωσδήποτε, κατόπιν των προβλεπόμενων νομικών διαδικασιών.
Σε δεύτερη φάση χρειάστηκε να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση για να γίνει η μελέτη, τα σχέδια και να ακολουθήσει η ανέγερση του σκελετού του οικοδομήματος.
Με πρωτοβουλία του Γιώργη Αγγελιδάκη, εξασφαλίστηκαν τα απαιτούμενα κεφάλαια, τα οποία προσφέρθηκαν από την οικογένεια Δασκαλαντωνάκη και την οικογένεια Βαρδινογιάννη, και έτσι ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε η ανέγερση του σκελετού της Νέας Πτέρυγας του Νοσοκομείου του Ρεθύμνου.
Το κτίριο έμεινε στα μπετά μέχρι το 2009, οπότε άρχισε η ολοκλήρωσή του, ο εξοπλισμός και η λειτουργία του χάρη σε μια πάρα πολύ ευνοϊκή συγκυρία, όταν δύο Ρεθεμνιώτες έτυχε να βρίσκονται σε καίριες θέσεις στον αρμόδιο κρατικό φορέα, ενώ ταυτόχρονα έτυχε να είναι Υπουργός Υγείας η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και Υπουργός Δημοσίων Έργων ο Δημήτρης Ρέππας, με τους οποίους είχα πολύ στενές προσωπικές σχέσεις και φιλία που διατηρείται μέχρι σήμερα. Ο αρμόδιος κρατικός φορέας ήταν η Δημόσια Επιχείρηση Ανέγερσης Νοσοκομειακών Μονάδων (ΔΕΠΑΝΟΜ) και οι δύο Ρεθεμνιώτες που κατείχαν νευραλγικές θέσεις εκείνη τη χρονική περίοδο ήσαν ο Κώστας Καπελώνης, Πρόεδρος της ΔΕΠΑΝΟΜ, και ο Γιάννης Φωτάκης, Διευθύνων Σύμβουλος στον ίδιο φορέα, και οι δύο στενότατοι φίλοι μου.
Οι συνθήκες ήσαν ιδανικές για να τεθεί το ζήτημα της αποπεράτωσης του έργου και, αφού κάναμε τις απαραίτητες συνεννοήσεις, προωθήθηκε σους αρμόδιους Υπουργούς, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν άμεσα και με μεγάλο ενδιαφέρον, η δαπάνη εγκρίθηκε και έτσι ολοκληρώθηκαν οι κτιριακές εγκαταστάσεις, ο εξοπλισμός και τέθηκε σε λειτουργία η Νέα Πτέρυγα του Νοσοκομείου του Ρεθύμνου.
Ο Γιώργης Αγγελιδάκης ευτύχησε να ζήσει τη μεγάλη χαρά και την ικανοποίηση να δει το έργο του να ολοκληρώνεται και να παραδίδεται σε πλήρη λειτουργία στη Ρεθεμνιώτικη κοινωνία.
Γράφω αυτά τα λόγια έχοντας πλήρη επίγνωση ότι οι λέξεις αυτές ηχούν φτωχές και ασήμαντες για να περιγράψουν το ψυχικό μεγαλείο και το μεγάλο ηθικό ανάστημα αυτού του ανθρώπου. Αν στους καιρούς της γενικής κάμψης και κατολίσθησης όλων των αξιών, υπήρξαν σε αυτή τη χώρα άνθρωποι που λειτούργησαν ως ισχυρά αναχώματα και αδιαπέραστες γραμμές άμυνας απέναντι στις δυνάμεις της υπονόμευσης και της διάβρωσης, ο Γιώργης Αγγελιδάκης ήταν αποδεδειγμένα ένας απ’ αυτούς.
Ένθερμος πατριώτης και οραματιστής ενός καλύτερου μέλλοντος, έθεσε τη σφραγίδα του στη σύγχρονη ιστορία του τόπου με τη στάση της ζωής του και με το έργο του, γι’ αυτό και θα αποτελεί ένα πρότυπο και ένα σύμβολο που αποτυπώθηκε ανεξίτηλα και θα υπάρχει πέρα από τη ζωή και το θάνατό του.
Ως ελάχιστη απόδοση τιμής στη μνήμη του και ως ένδειξη αναγνώρισης της μεγάλης προσφοράς του, προτίθεμαι στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα να υποβάλλω αίτημα-πρόταση προς τη Διοίκηση του Νοσοκομείου, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες διαδικασίες για να δοθεί το όνομα του Γιώργη Αγγελιδάκη στη Νέα Πτέρυγα, και να καταθέσω στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ρεθύμνης πρόταση να δοθεί το όνομά του σε μία οδό της πόλης, για να διατηρηθεί στη συλλογική μνήμη το όνομα, το έργο και το παράδειγμά του.
Ρέθυμνο, 9 Ιανουαρίου 2019

Αφήστε μια απάντηση